Hoes veur ’t Limburgs krijgt gezicht

Rob Benders uit Tegelen is vanaf 1 april 2023 het gezicht van het Hoes veur ’t Limburgs. In zijn functie als ‘verbinder’ gaat hij de provincie in om de Limburgse taal in de verschillende domeinen voor het voetlicht te brengen. Hij zal in gesprek gaan met organisaties en instellingen in het taalveld, onderwijs, kinderopvang, wetenschap, gezondheidszorg, media, het sociaal-maatschappelijke en culturele domein.

‘’Verbinden door samen vorm te geven aan eigen taal” – Rob Benders

Bijdragen aan een duurzaam Limburgs taalveld

Benders studeerde aan de HAN (Nijmegen) aan de opleiding CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming) met als afstudeerrichting kunst en cultuur. Hij zegt over zijn start: ‘Ik kijk ernaar uit om het beste uit mensen en organisaties te gaan halen door ze o.a. met elkaar te verbinden.’ Met zijn tocht door de provincie haalt hij op wat de behoeftes zijn van het taalveld. Daarna gaat hij zich inzetten voor de ontwikkeling van fysieke en digitale informatievoorzieningen, relevante (educatieve) materialen en projecten. Daarnaast zal Benders als verbinder betrokken zijn bij het draaien van pilots om de betrokken partijen op weg te helpen met als doel dat zij daarna zelfstandig aan de slag gaan. Verder gaat hij aan de slag om de ambitie van ’t Hoes te realiseren: het Limburgse taalveld te verbreden en verjongen, de krachten te bundelen en het veld verder te professionaliseren.

Hoes veur ’t Limburgs

Het Hoes veur ’t Limburgs (’t Hoes) wordt hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van de Limburgse taal. ’t Hoes is een spin in het web met zicht op een breed netwerk binnen het Limburgse taal-, cultuur, en maatschappelijke veld met aandacht voor de ontwikkeling van (educatieve) producten en het houden van overzicht op materialen over en in de Limburgse taal. Naast Rob Benders als verbinder krijgt ’t Hoes de komende periode visueel gezien nog meer vorm. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een eigen website en vormgeving. We houden u op de hoogte.