In Swalmen willen heel wat inwoners beter Zjwaams kunnen lezen en schrijven

Dorpsraad Swalmen heeft Riky Simons-Julicher, medewerkster aan het Zjwaams Waordebook, gevraagd om een dergelijke cursus te verzorgen in haar Laeskamer. De eerste flitscursus Zjwaams laeze en sjrieve op twee avonden door Riky mag wel een succes genoemd worden.

Maar liefst 14 Swalmenaren deden na de oproep in december in januari mee. Ze oefenden o.a met de zes nodige extra klinkers. Ze lazen samen een bladzijde uit het Zjwaams waordebook en een verhaal over de Swalmer bruggenheilige Nepomuk. Er kwamen sjoon Zjwaamse wäörd ter sprake en ook een drietal digitale mogelijkheden om woorden op te zoeken, bijvoorbeeld in het Zjwaams Waordebook.

Verder een blad met veelgemaakte fouten, een heus dictee. Riky had ook enkele eigen gedichten uitgeprint voor de deelnemers om daar oefeningen mee te doen en er was voor iedereen de officiële Spellinggids van de Raod veur ’t Limburgs 2003, het ‘Steuntje’ met klankvoorbeelden en de map met Limburgse dialecten. “Leuke kurzes en ich dink det ich in ’t vervolg väöl minder foute sjrief”, was een opmerking van een van de cursisten.

De tweede cursus in februari zit er inmiddels ook al op, in maart start de derde. En voor een vierde cursus in april zijn ook al enkele aanmeldingen.