Internationaal Limburgs Poëziefestival en nieuw dorpsbier in As (België)

De Veldeke Kring As-Neel (Belgisch Limburg) organiseert in september een internationaal Limburgs poëziefestival. Daar wordt niet enkel poëzie ten gehore gebracht maar ook een nieuw dorpsbier gepresenteerd. Lees maar eens hoe ze dat in België aankondigen:

Als je weg kunt dromen bij het horen van gedichten in de Limburgse taal, dan moet je zeker wakker blijven op de derde september. Die zondag gaan de deuren van het Sint Aldegondiskerkje open voor dichters die uit drie landen komen en toch allemaal in het plat Limburgs schrijven en voordragen. Ze komen van beide kanten van de Maas en uit de Duitse Selfkant (achter Sittard).

Op deze manier willen we benadrukken dat het Limburgs een internationale taal is en een teken van verbondenheid tussen meer dan twee miljoen mensen. De Limburgse taal en het Limburgse hart laten zich niet door water tegenhouden, niet door de Maas en niet door de Demer, en de schoonheid van haar woorden en klanken laten zich verstaan van Aken tot Hamont.

We halen niet alleen dichters voor het voetlicht maar gaan het nieuwe dorpsbier van As presenteren. Veldeke As-Neel is de laatste maand bezig geweest met een nieuw blond bier uit te proberen, een met een echt Assers karakter. Daarvoor werken we samen met Marc van brouwerij Den Triest uit Kapelle op den Bos. Marc heeft een methode gevonden om een aftreksel van baekelaerbessen in ons bier te verwerken. De baekelaer (jeneverbes) is immers de soort die de gemeente As geadopteerd heeft als ambassadeursplant van het dorp. En het etiket, dat spreekt vanzelf, is ook in het plat opgesteld en geschreven. Samen met de gemeente gaan we deze Asserse drank verder aan de man brengen en zo onze lokale taal uitdragen – en het is het begin van de ontwikkeling van een eigen lokale gastronomie.

Poëzie en dorpsbier het is allebei cultuur en het werkt allebei op de geest. Mooi toch hoe we hiervoor kunnen samenwerken tussen Veldeke As-Neel, Veldeke Belsj Limburg, de Sint-Aldegondiskring en de gemeentelijke cultuurdienst!   

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Veldekje as-Neel. De contactpersoon is Felix Bergers.