Jaarboek 2016 Veldeke Limburg gepresenteerd

Op vrijdag 21 april is in de Preuverie de Naussaurie in Grathem het eerste exemplaar van het Jaarboek 2016 van Veldeke Limburg overhandigd aan dr. Georg Cornelisse. Georg Cornelisse is verbonden aan het Institut für Landeskunde und regionalgeschichte in Bonn en is gespecialiseerd in de dialecten van Niederrhein, aan de andere kant van de grens met Duitsland. Het Jaarboek werd hem aangeboden door de redactiecommisie die bestond uit Pierre Bakkes, Ton van de Wijngaard en Peter Klein.

Het Jaarboek bevat zoals gebruikelijk weer een keur aan artikelen over heel verschillende onderwerpen die uiteraard wel allemaal op een of andere manier met de Limburgse taal of volkscultuur te maken hebben. Zo noteren we onder meer:

·   ‘Het Maastrichts en de dialektenquête van Pieter Willems uit 1885’ door Flor Aarts
·   ‘De verkieërdje spellinge um, un, unne, ut in teksten in ’t Limburgs’ door Pierre Bakkes
·   ‘De inmaak’ door Netty Engels
·   Limburgisch: Ein Dialekt feiert Geburtstag (2016) door Georg Cornelissen
·   De Towspraok bgv aanvaarding besjermhiersjap Veldeke door gouverneur Theo Bovens
.   Een volksculturele bijdrage van Els Diederen over het gebruik van putten en poelen in Limburg vóór de aanleg van de waterleiding

Leden van Veldeke die zich daarvoor hebben opgegeven ontvangen binnenkort een exemplaar van het Jaarboek per post. Wie zich heeft opgegeven voor de digitale versie van het Jaarboek, krijgt die binnenkort per mail toegestuurd. Niet-leden kunnen het Jaarboek bestellen in onze webwinkel of via het Huis voor de Kunsten. De prijs is € 20,00 (exclusief verzendkosten).