John Coenen krijgt Veldeke Oeuvrepries 2022

Componist, tekstschrijver en zanger John Coenen (1945) uit Maastricht wordt geëerd voor zijn verdiensten voor het Limburgse lied met de Veldeke Venlo Oeuvrepries.

Voorzitter Henk Buskes van Veldeke Venlo maakte dit zaterdag bekend in het L1-Radioprogramma Plat-eweg. John Coenen reageerde verheugd op de toekenning van deze jaarlijkse onderscheiding. De liedjesmaker wordt daarmee geëerd voor zien groot oeuvre.

Taai Taai

Bij het grote publiek is Coenen vooral bekend als lid van het duo Taai-Taai dat hij in 1996 vormt, in eerste instantie met Jos Wolfs die al snel wordt opgevolgd door John Dams. Met hits als Viva Tirol en De Alpenexpress weet Taai Taai zich ook landelijk in de kijker te spelen. Voor die periode speelt en zingt hij bij dialectband Fietsefreem en na Taai Taai bouwt Coenen vanaf 2004 een mooie solocarrière op.

Als componist en tekstschrijver schrijft Coenen liedjes voor tal van Limburgse artiesten. Regelmatig doet hij dat met collega Guus Smeets die 2013 de Oeuvrepries in ontvangst mocht nemen.

Engelstalig

Voordat Coenen zich op het Limburgse lied stort is hij actief in de Limburgse popscene en speelt hij in bands als The Walkers en The Press. Ook voor deze bands schrijft hij songs. Ook de Amerikaanse ster Telly Savalas neemt repertoire van Coenen op. Ook het dialectrepertoire van John Coenen blijft niet onopgemerkt. Ook bij internationale sterren als Hansi Hinterseer en Andreas Gabalier staan vertaalde liedjes van John Coenen op de setlijst.

Gestopt

Inmiddels is Coenen gestopt met optreden. De spanning die telkens weer gepaard gaat met het op een podium staan is daar een oorzaak van. Coenen maakt wel nog steeds muziek in de studio achter zijn woonhuis. Regelmatig schrijft hij nog nieuw repertoire en neemt hij sferische instrumentale muziek op.

Uitreiking

De Veldeke Venlo Oeuvrepries wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt op zaterdag 17 september tijdens de Nach van ’t Limburgs Leed, een dialectmuziekevenement in de binnenstad van Venlo.

Erelijst Veldeke Oeuvrepries

Oeuvrepries 2021 Ton Engels
Oeuvrepries 2020 Arno Adams
Oeuvrepries 2019 Neutjesrang
Oeuvrepries 2018 Gé Reinders
Oeuvrepries 2017 Henk Steijvers
Oeuvrepries 2016 Thei en Marij
Oeuvrepries 2015 Jack Vinders
Oeuvrepries 2014 “Um & Um”
Oeuvrepries 2013 Guus Smeets
Oeuvrepries 2012 Nol Wassen
Oeuvrepries 2011 Ben Verdellen
Oeuvrepries 2010 Sef Diederen
Oeuvrepries 2009 Wooden Chain
Oeuvrepries 2008 Hannelore van Beek
Oeuvrepries 2007 Jan Theelen