Jubileumboekje declamatiewedstrijd Susteren

Al vanaf 2012 organiseert de Veldeke Kring Echt jaarlijks de declamatiewedstrijd voor de jeugd van de basisscholen. In de eerste jaren alleen in Echt, maar vanaf 2008 – een paar jaar na de gemeentelijke fusie – ook met een aparte finale in Susteren veur de deelnemende kinderen uit Susteren, Deteren, Roosteren en Nieuwstadt. Dat was geen kwestie van eenvoudig wat boekjes en brieven mee kopiëren. Alles moest ook in het toch wel afwijkende Susters dialect worden omgezet, zodat de kinderen daar ook in hun eigen taal konden voordragen. In die 10 jaren die intussen verstreken zijn, hebben heel wat kinderen mee gedaan en hebben veel ouders, grootouders en andere volgers van de finale kunnen genieten. En er waren successen! Ook in de Limburgse finale van Veldeke.

Vorig jaar was de 10e finale in de Harmoniezaal. Nu is over die 10 jaar een boekje samengesteld met overzichten van de winnaars, de juryleden, de gekozen gedichten en met foto’s. Dat is een mooi documentje geworden van “10 jaar declamatiewedstrijd voor de jeugd van Susteren”.

Op vrijdag 13 april a.s. om 19.00 uur zal, bij gelegenheid van de 11e finale, in een kort inleidend programma dit boekje worden aangeboden aan de burgemeester Jos Hessels. Een paar kinderen die in de afgelopen jaren gewonnen hebben en nu de basisschool ontgroeid zijn, zullen hun gedicht nog een keer laten horen. Ook is er een kort optreden van zangeres Britt Eberson, die bij verschillende finales het pauze optreden verzorgd heeft. Aansluitend begint de wedstrijd van dit jaar. Alle kinderen die meedoen krijgen na afloop het boekje mee naar huis.