Kènjer van hie: een nostalgisch lied voor Limburgse expats

Marcel Maassen is een van de vele Limburgers die onze provincie hebben verlaten om elders in Nederland of in het buitenland hun geluk te beproeven. Maar hij bewaarde voor Limburg een bijzondere plek in zijn hart en ontdekte dat voor veel andere “expats” hetzelfde geldt. Hij vertolkt nu die gevoelens in een lied in het Gelaense dialect van zijn jeugd met als titel “Kènjer van hie”. De boodschap is duidelijk: waar je ter wereld ook verzeild raakt, je bent en blijft een kind van Limburg.

Marcel liet de tekst van zijn lied voor alle zekerheid op spelling controleren door Veldeke in de persoon van Huub Clerkx die evenals Marcel uit Geleen afkomstig is. De laatste regels vatten het lied mooi samen:

En of-s te hie blifs of dat-s te geis
dit geit noats veurbie:
doe bès ‘n kèndj van hie
dit geit noats veurbie:
doe bès ‘n kèndj van hie

Allemaol, allemaol
kènjer van hie.
Al wae oats
hie woort gebaore
dae blif al zien laevesjaore
èns en veurgood
eine van ós.

Samen met een stel vrienden zette Marcel “Kenjer van hie” in de studio op muziek en maakte er bovendien een prachtige videoclip bij. In die clip gebruikt hij nostalgische beelden die vrijwel allemaal gemaakt zijn door amateurfilmer Cees Berkelaar (1916-1974) uit Vinkeveen. Berkelaar kwam met zijn gezin vaak in Zuid Limburg op vakantie en filmde daar ook regelmatig, met name in en rond Schaesberg waar familie woonde. Het zijn beelden van het leven van alledag: een spelletjesdag, een sportdag, een communiefeest.

Muziek en beelden van “Kènjer van hie” zijn te zien op YouTube en het levert een bijzondere kijkervaring op. Let ook op het eind van de clip, waarin diverse expats uit de hele wereld de groeten aan Limburg doen.