“Kirchroa jeet plat” in bijna heel Limburg

Zevende editie van dialectspektakel op lokale tv

Kirchroa jeet plat is het tweejaarlijkse dialectspektakel dat nu gereed is voor de zevende editie. De Werkgroep Dialect van de gemeente Kerkrade heeft er alles aan gedaan om er een boeiend en afwisselend programma van te maken én een programma dat voor iedereen veilig is om te bezoeken. Daarom is ervoor gekozen om het festival niet live te doen, maar op te nemen en via lokale televisiestations uit te zenden en in de loop van het jaar ook op youtube te zetten.

Drie programma’s van een uur

Op 10 oktober a.s. worden er in De Buun in Kerkrade tv-opnames gemaakt van 28 dialectschrijvers uit de hele provincie, er treden maar liefst 6 muzikale acts op en verschillende toneelverenigingen brengen sketches, zodat er voor een lach en een traan gezorgd wordt. De bedoeling is dat er drie tv-programma’s van een uur worden gemaakt, die via RTV Maastricht, TV Valkenburg, TV Heuvelland, TV Landgraaf, TV Ellef en ML5 op door hun zelf te bepalen tijdstippen worden uitgezonden. Op zo’n manier zullen er misschien wel meer bezoekers aan het festival zijn dan ooit tevoren. Het programma wordt afgewisseld met korte interviews en een kwis, waarbij voor de winnaars drie complete pakketten van de dialectboekenreeks Platbook gereed staan.

Geen live publiek

‘Toen we vorig jaar met de voorbereidingen begonnen, hebben we zelfs TEAMS-vergaderingen gehouden om met elkaar te kunnen overleggen wat nu de beste manier was om Kirchroa jeet plat door te kunnen laten gaan,’ zegt programmeur Paul Weelen. ‘Er heerste veel onzekerheid en dus was dit de beste optie. Gelukkig willen zoveel lokale stations meewerken. Jammer genoeg kan er geen live-publiek bij de opnames aanwezig zijn. We moeten zoveel mogelijk stilte bewaren.’

Artiesten uit heel Limburg

Kirchroa jeet plat wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Kerkrade. Maar hoewel de naam wellicht anders suggereert, treden er niet alleen artiesten uit Kerkrade op, in tegendeel. Maar het programma heet niet voor niets zo, natuurlijk zal er wel degelijk veel Kerkraads te horen zijn. ‘We hopen dat Limburg openstaat voor een programma dat zo heet, maar we zijn er zeker van dat er voor elk wat wils is.’

Artiesten die meedoen: Mella Klaessen, Hans Emmen, Ton Custers, Wiel Hamers en vrienden, De Hoos en Baltus & Co. Auteurs die meedoen o.a.: Will Wintjens, Wim Kuipers, Vivianne Rijnders., Lizette Colaris, Maurice Hinzen, Annie Tummers, Loek van de Weijer, Marc Didden, Raymond Clement, Fer Kousen en vele vele anderen. Toneelverenigingen Excelsior en Frohsinn zorgen voor sketches.

Wilt u meer informatie, bel met Paul Weelen 043-3262414