Kookboekenschrijfster Netty Engels-Geurts overleden

De uit Roggel afkomstige en in Thull woonachtige kookboekenauteur Netty Engels-Geurts is op 24 juli  onverwacht overleden. Netty Engels-Geurts kreeg vooral bekendheid door haar boek ‘Vlaai en ander Limburgs gebak’, waarvan druk na druk de weg naar de lezer vond, ook in tijden van digitalisering. In september 2018 verscheen haar veertigste kookboek ‘Limburg op z’n lekkerst’ in een jubileumeditie bij het 20-jarig jubileum van Uitgeverij TIC. Op 19 juni jl kreeg zij voor haar verdiensten op volkscultureel gebied nog de Jo Hansenprijs overhandigd.

Promotor van de Limburgse keuken

Maar haar idealen brachten haar veel verder. Allereerst was zij een promotor van de Limburgse keuken. Zij trad op als adviseur van restaurants, verzorgde workshops en gaf demonstraties over het koken en bakken van Limburgse recepten. Veelvuldig trad zij op voor radio en televisie en enige tijd had ze een eigen kookrubriek. Ook in de Commissie Volkscultuur van Veldeke maakte zij zich sterk voor de Limburgse keuken en verzorgde al jarenlang een receptenrubriek in het jaarboek van de vereniging. Op de site van Alfabrouwerij verzorgde zij recepten met bier. Zij maakte zich sterk voor vergeten fruit als kornoelje of kweepeer.

Actief in Afrika

Door haar werk als coach voor kinderen met een geestelijk handicap reisde ze met man en dochter over de hele wereld. Zij maakte zich de leermethode van de Israëlische professor Feuerstein eigen en onderwees talloze kinderen die door anderen waren opgegeven, in lezen, schrijven en rekenen. Ze gaf workshops, cursussen, lezingen en voorlichting in landen als Tsjechië en Rusland. Netty en haar man Wil hadden sinds enkele jaren een nieuwe stichting PIT die zich richtte op Afrika. Met name in Kenia zijn ze de laatste jaren veel geweest om een eigen programma op te zetten voor kinderen met het syndroom van Down, die daar veelal verwaarloosd worden.

Enkele weken geleden werd een hersentumor bij haar geconstateerd. Voordat een operatie en kuur konden plaatsvinden volgde een hersenbloeding, waarna zij in een coma raakte. Netty Engels is 77 jaar geworden. Ze is in besloten kring gecremeerd.