Kringen Contact Dag Veldeke Limburg in Roermond

Nadat hij tot twee keer toe was uitgesteld in verband met corona, kon op zaterdag 10 september dan eindelijk weer een Contactdag van de Veldekekringen plaatsvinden. Gastheer was deze keer de Kring Roermond en die hadden een mooi programma samengesteld.

De dag begon – hoe kan het ook anders – met koffie en vlaai, die geserveerd werden in café Aad Remunj, vlakbij de Kapel in het Zand. Daarna werden de kringbestuurders en gasten opgedeeld in drie groepen die elk een gids kregen toegewezen waarmee ze een rondleiding over het Oude Kerkhof hielden. Er zijn heel wat bijzondere verhalen te vertellen over de duizenden graven die daar te vinden zijn, al was het maar omdat daar ook de Limburgse bisschoppen zijn bijgezet (behalve Gijsen, die daar niet begraven wilde worden, en ook niet zijn voorganger Moors, die per se niet naast Gijsen wilde liggen en toen nog niet wist dat Gijsen elders begraven wilde worden).

Kapel in het Zand

Daarna ging het naar café Parkzicht voor een al dan niet alcoholische verfrissing, waarna het gezelschap weer werd opgesplitst. Een deel ging naar de Kapel en de processiegang, de anderen brachten een bezoek aan het Kruiswegpark en het Bloementapijt, dat daar gelegd was en dat er ondanks de regen nog prima bij lag. In de kapel gaf Yvonne de Vries, die daar al wacht hield in verband met de nationale Monumentendag, een toelichting bij de historie en de architectuur van de kapel. En in de processiegang was het voormalig streektaalfunctionaris Pierre Bakkes die tekst en uitleg gaf bij de duizenden tegeltjes die aan de muren hangen met devoties voor Maria, van dank voor het behalen van het rijbewijs tot en met dank voor behouden terugkeer uit de oorlog.

Veldeke Pluum

De dag werd afgesloten met een warm en koud buffet in hetzelfde Aad Remunj waar hij ook begonnen was. Intussen kreeg Rob van Deurzen, journalist van de Limburger, tot zijn verrassing nog een onderscheiding uitgereikt in de vorm van de Veldeke Pluum, als erkenning voor zijn berichtgeving over “klein Midden-Limburgs nieuws” in de VIA en zijn schrijven in het Roermonds dialect voor de Kaketoekrant. Riky Simons las een zelfgemaakt gedicht voor over de plaatsen waaraan in de loop van de dag een bezoek was gebracht. En zangeres Willeke Simons zorgde voor een muzikaal intermezzo met haar prachtig gezongen Limburgstalige liedjes.

Veldeke vlag

Het besluit van de contactdag bestond uit het doorgeven van de Veldekevlag aan de kring die zich volgend jaar met de organisatie van de Kringen contactdag gaat bezighouden en dat is de Kring Venray, de meest Noordelijke van de lokale Veldeke kringen.