Lei Bovens is de winnaar van ‘t Groet Mestreechs Dictee 2022
‘t Groet Mestreechs Dictee 2022 dat zondag 30 oktober werd gehouden in het MECC is met slechts 3 fouten gewonnen door Lei Bovens. Lei is de broer van onze oud gouverneur en beschermheer van Veldeke Theo Bovens. En daarbij is hij ook nog elftalbegeleider bij MVV. Maastrichtser kan het niet. Lei doet al jaren mee met het Dictee en behoorde steevast tot betere deelnemers maar een eerste prijs had hij nog nooit gewonnen. Maar nu MVV de ene overwinning aan de andere knoopt, kon het niet uitblijven dat ook de elftalbegeleider met een prijs aan de haal ging.
De nummers 2 en 3, Stephan Giebels en Thea van Thor maakten ieder ook slechts 3 fouten. De bonuswoorden die aanvullend aan het dictee gegeven worden maakten het verschil. Lei had de minste fouten hierbij. Per persoon werden er gemiddeld 30 fouten in het dictee gemaakt. In totaal namen 115 personen deel aan het dictee, waaronder prominenten als Theo Bovens, Lou Spronck en Benoît Wesley. Alle 115 deelnemers waren enthousiast omdat het alweer 2 jaar geleden is dat de laatste editie van ’t Groet Mestreechs Dictee plaatsvond. Door de pandemie werd het evenement uitgesteld.
André Rieu leest voor
De tekst van deze zeventiende editie van ’t Groet Mestreechs Dictee werd geschreven door Marjorie Rieu, de vrouw van André Rieu. André draagt ‘de Mestreechter Taol’ een warm hart toe en las het dictee dit jaar voor. Dat maakte deze editie extra speciaal. Tijdens het evenement in het MECC werd hij benoemd tot ‘Ambassadeur vaan ’t Mestreechs’. Deelnemers werden in de pauze getrakteerd op een optreden van het Maastrichts Salon Orkest en een ‘stök vlaoj’.
Veur de bok z’n kloete
Naast de 77 fanatieke deelnemers die voor de prijzen gingen, deden dit jaar ook 38 enthousiaste personen het dictee ‘veur de bok z’n kloete’ (voor spek en bonen) mee. Voor velen een perfecte oefening om het geschreven Maastrichts te leren. Zij konden na afloop hun dictee zelf corrigeren aan de hand van de officiële dicteetekst..
Dictee met instinkers
Het dictee, met als titel: ‘Inkel reis Amsterdam – Mestreech’, nam de aanwezigen mee in een verhaal hoe André Rieu al van kinds af aan een feilloos gevoel heeft voor timing. Zo kwam hij in 1949 vlak voor zijn geboorte net op tijd aan in Maastricht om geboren te worden als ‘Mestreechteneer’. Het was de vroedvrouw die hem zijn eerste Maastrichtse woorden leerde. In het dictee zaten, net zoals andere jaren, enkele ‘instinkers’ bij. Voorbeelden van Maastrichtse woorden waarbij veel deelnemers de fout in gingen waren ‘peperkokemennekes’, ‘dirizjent’ en zjuzjuubkes. Het volledige dictee is hier na te lezen.