Lekker näöle over de Venlose spelling?

In de editie Venlo van dagblad De Limburger stond begin deze maand een uitgebreid interview met drie leden van de Veldeke Kring Venlo, die in 2022 haar 75-jarig jubileum viert. En daarbij ging het onvermijdelijk ook over de spelling van het Venloos. De Veldeke Kring wordt in Venlo ook wel de “Veldeke Politie” genoemd omdat ze de naam hebben iedereen te corrigeren die zich niet aan de officiële Veldeke-spelling houdt.

Maar zo streng als dat klinkt wil de Veldeke kring helemaal niet zijn.

Met toestemming van de Limburger nemen we enkele kenmerkende citaten uit het artikel over. Allereerst is Bas Vissers aan het woord, docent Frans en o.a. schrijver van artikelen en boeken over het Venloos dialect. “Het is helemaal niet ons doel om mensen constant te verbeteren. We vinden het veel belangrijker dat ons Limburgs dialect blijft bestaan. Als dat betekent dat iemand een woord anders schrijft dan hoe het zou horen, vind ik dat prima hoor.”

De voorzitter van de Venlose kring, Henk Buskes vult aan: “Wie ben ik om te zeggen hoe je iets moet schrijven? Zolang de jeugd in het dialect blijft appen, zijn wij blij”. En bestuurslid Wiel van Aarssen stelt: “We zoeken actief de samenwerking met scholen, zoals bij de declamatiewedstrijd. Daar doen ook kinderen aan mee die niet in Nederland geboren zijn. Maar ze staan mooi wel een gedicht in het dialect voor te dragen.”

Henk Buskes constateert bovendien dat er genoeg Venlonaren zijn die de correcte spelling in ere willen houden. Dat blijkt uit de vele vragen die de kring krijgt om teksten van b.v. geboortekaartjes of rouwkaarten te controleren. En voor wie dat voortaan zelf wil kunnen beoordelen, organiseert de kring regelmatig cursussen Venloos.

Voorzitter Veldeke Venlo Henk Buskes (l) en bestuurslid Wiel van Aarssen (r) – Foto: Lé Giesen