Lezing over de Nachtegaalreeks Deel 1 over dichter Paul van der Goor in Heerlen

De redactie van de Nachtegaalreeks nodigt u uit voor de presentatie van de uitgave ‘Den duvel van de middig goof os vriej.’ De dichter Paul C.H. van der Goor (1932-1983) in boekhandel Van der Velden van Dam te Heerlen op zondag 3 oktober om 15.00 uur. Entree vrij.

Auteur Pim Thielen en Ben van Melick zullen de bundel, die recentelijk verscheen als deel 1 in de Nachtegaalreeks, introduceren. Thielen en Van Melick schreven al eerder over dit dichterschap en eerstgenoemde verzorgde de informatieve inleiding op de dichter en zijn werk bij deze tweetalige editie.

Gedurende een dik uurtje gaan Thielen en Van Melick met elkaar in gesprek, waarbij veel zal worden voorgelezen. U hoort de stem van de dichter, een uniek fragment opgedolven uit het archief van L1 Radio, en de vertolking van Ton Custers die vier gedichten op muziek zette, en vanzelfsprekend is het Nachtegaaltje te koop.

Wij zijn van mening dat de even toegankelijke als complexe poëzie van Paul van der Goor een groot publiek verdient. Ze bieden troost, stemmen tot nadenken en schenken schoonheid, deze melancholische berichten van verlangen uit een onvervuld leven.

Peter Nissen sprak van de waardevolste poëzie wellicht ooit in enig Limburgs dialect geschreven en Wido Smeets in een recente column in De Limburger spreekt over een klein maar fijn oeuvre.

Twee proeven:

Laeve

Und dennoch sagt der viel, der ‘Abend’ sagt. Hugo von Hofmannsthal

Laeve is de sóm van väöl klein dinger:
de zón, de raegen en ’t aovesrood,
’n sjtum die me van wied kint heure zinge,
meziek, ’t kleuresjpeel van glaas in lood.

Laeve det is sjnachs neet kinne sjlaope
en loestere nao ’t kume van de windj,
op gelök det nooit kump blieve haope,
en wachte op de vootsjtep in ’t grindj.

Laeve is ’t roesje van ’t kaore,
de sjterrehemel van ein zomernach,
de waeljerige prach van maedjeshaore,
en blome, vrunj en eine kienjerlach.

Laeve is baeje óm ’t dageliks brood,
en laeve is oeteindelik de dood.

(Leven is de som van vele kleine dingen: de zon, de regen en ’t avondrood, een stem die je van ver kunt horen zingen, muziek, ’t kleurenspel van glas-in-lood. Leven, dat is ’s nachts niet kunnen slapen en luisteren naar ’t zuchten van de wind, op geluk dat nooit komt, blijven hopen en wachten op de voetstappen in ’t grind. Leven is ’t ruisen van ’t koren, de sterrenhemel van een zomernacht, de weelderige pracht van meisjesharen en bloemen, vrienden en een kinderlach. Leven is bidden om het dagelijks brood, en leven is uiteindelijk de dood.)

En zeer actueel:

Marche funèbre

Weer hink de lóch wie vreuger
gries baove de Weespersjtraot.

Weer weijt de windj wie vreuger
euver de Weespersjtraot.

Weer velt de sjnee wie vreuger
neer in de Weespersjtraot.

Ich höb nemes gezeen van vreuger
in de Weespersjtraot.

(Weer hangt de lucht als vroeger grijs boven de Weesperstraat. Weer waait de wind als vroeger over de Weesperstraat. Weer valt de sneeuw als vroeger neer in de Weesperstraat. Ik heb niemand gezien van vroeger in de Weesperstraat.)

De redactie van de Nachtegaalreeks, Bèr Brounts Lei Heijenrath, Ine Sijben en Ben van Melick nodigt u graag uit erbij te zijn. Het adres van de boekhandel Van der Velden Van Dam  is: Promenade 153, 6411 JE Heerlen