Limburgse gemeenten centraal in serie “Hier is mijn vaderland” op L1 TV

In de serie “Hier is mijn vaderland” van regisseur Maurice Nijsten speelt steeds een Limburgse gemeente de hoofdrol in de 25 minuten durende afleveringen. Er is gekozen voor gemeenten waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen. Daarbij was het uitgangspunt vooral dat in die gemeenten veel afwisseling is te vinden op het gebied van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera. Ook het streekdialect speelt in iedere aflevering van “Hier is mijn vaderland” een belangrijke rol. Immers de diversiteit aan dialecten in de regio’s onderstreept het eigene nog eens en geeft een extra couleur locale aan het geheel.

Op diverse locaties in de gemeente heeft de presentator o.a. ontmoetingen met mensen, die het gevoel van “Hier is mijn vaderland” illustreren of versterken. De meeste gemeenten bestaan na de diverse herindelingen uit meerdere kernen. De identiteit van een kern verandert normaliter niet als het onderdeel wordt van een groot geheel. Deze culturele speurtocht biedt de kijker een beeld van karakteristieke plekken in Limburg, zowel van dorpsgezichten, mooie landschappen en een samenleving, waar vormen van cultuur en een hechte gemeenschap een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven uitmaken .

Voor Limburgers en niet-Limburgers, geïnteresseerd in het culturele leven van deze provincie, een fraai document. Vanaf 19 maart 2022 starten de afleveringen 7 t/m 12 van deze serie op L1 televisie. Hierna worden de afleveringen 1 t/m 6 herhaald. Voor een compleet overzicht van de uitzendtijden kunt u hier klikken