Limburgse spellingsapp Swiftkey nu voor iedereen te gebruiken

Sinds een paar dagen is de proefperiode van de Limburgse spellingsapp voorbij en is de app officieel gelanceerd. Dat betekent dat ook mensen met een Apple I-Phone of I-Pad er nu gebruik van kunnen maken. Je moet wel eventjes wat moeite doen om alles te downloaden en te installeren. Allereerst moet je de app van Swiftkey (gratis) ophalen in de Apple Store of Google Play Store. Dan kun je in die app de talen kiezen waar je gebruik van wilt maken. Het Limburgs staat alfabetisch onder “Limburgish”. Daarna moet je nog in de Instellingen van je telefoon of tablet Swiftkey als toetsenbord toevoegen en toestemming geven voor “volledige toegang”.

Maar als dat allemaal gebeurd is heb je een prachtig hulpmiddel om Limburgs te schrijven. Het werkt iets anders dan je misschien gewend bent: terwijl je aan het typen bent, verschijnen onder de tekst drie suggesties voor de spelling. Daarbij is ook altijd de spelling die je zelf intikt. Maar Swiftkey richt zich in eerste instantie op de voorkeurspelling. Die staat dan ook in het midden in iets vettere letters als de andere twee. Als je niets doet, kiest de app voor de voorkeurspelling. Als je per se iets anders wil dan moet je op een van de twee alternatieve klikken die links en rechts daarvan staan (een van die twee is altijd je eigen spelling). Handig is dat de app al voelt aankomen wat je wilt gaan typen en vaak al na twee of drie letters ’n suggestie geeft voor het woord dat eraan gaat komen. Maar als je dat niet wilt hoef je daar dus geen gebruik van te maken.

Enfin: voor wie het allemaal te moeilijk is: de lokale Veldeke Kringen maken zich op om voorlichtingsavonden te geven over hoe je de app moet installeren en gebruiken. Als u daar uw telefoon of tablet mee naar toe neemt, kunt u daar alles meteen in orde maken. We houden u op de hoogte van wanneer en waar dat gaat gebeuren.