Limburgse Taalquiz: enthousiaste reacties

De finale van de Limburgse Taalquiz die De Limburger en Veldeke Limburg georganiseerd hadden, leverde een zal vol enthousiasme op. De gekozen vorm vaan een quiz bleek beter aan te slaan dan het dictee vaan verleden jaar. De 50 finalisten kregen nu 50 meerkeuzevragen op een groot scherm gepresenteerd en konden met een app op hun smartphone of tablet de antwoorden intoetsen. Ze werden daarbij in de rug gesteund door een volle publieke tribune die vanaf het balkon kon meekijken en zelf ook nog voor spek en bonen de vragen konden invullen. Presentatoren Ronald Colée en Hanneke Drohm leidden iedereen op een plezierige en ontspannen manier door de avond. Voormalig streektaalfunctionaris Pierre Bakkes fungeerde als getuige deskundige, die tekst en uitleg verschafte bij moeilijke vragen.

Karel Ruiten uit Roermond als winnaar

40 Finalisten hadden zich via de online voorronde gekwalificeerd en daarnaast deden ook nog 10 prominente Limburgers hun best om de 50 vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat was nog niet zo gemakkelijk want Veldeke was ervan uitgegaan dat je van finalisten wel wat mag verwachten op het gebied van de Limburgse taal. Het gemiddelde aantal goede antwoorden was 31 van de 50. Des te opmerkelijk dat de winnaar Karel Ruiten daar met kop en schouders bovenuit stak met maar liefst 43 goede antwoorden. Hij verklaarde zijn winst door te wijzen op het feit dat hij door de hele provincie actief was geweest en daardoor van alle dialecten wel wat had opgestoken.

Henk Hover wint bij de prominenten

Bij de prominenten ging Henk Hover, radiomaker bij L1, met de winst strijken. Ook dat was opmerkelijk want hij had verleden jaar ook al het Limburgs Dictee gewonnen. Dat kan dus geen toeval meer zijn. En ook Henk hoort in zijn programma Plat-eweg natuurlijk tal van Limburgse dialecten aan zich voorbij gaan. Henk liet 9 andere prominenten achter zich en dat waren niet de minsten, zoals gedeputeerde Ger Koopmans, Karel Fiddelers, voorzitter van de LVKA, zangeres Dyanne Sleijpen, muzikant Ivo Rosbeek, Niek Dirkx van Spik en Span en op het laatste moment nog toegevoegd: NRC journalist Joep Dohmen.

Moeilijke en minder moeilijke vragen

Er waren maar een paar vragen bij die 50 die iedereen goed had. Wat ‘e räöfke’ (wondkorstje) was wist iedereen en ook dat een schutting die ‘op ’t gesjeid’ staat de erfgrens volgt. De meeste moeite hadden de deelnemers met een vraag over professor Pieter Willems die in de negentiende eeuw bekend werd door zijn dialectenquête; maar dat is ook wel heel lang geleden. Bij een vraag verraadde presentator Ronald Colée het antwoord al door te zeggen “En nu gaan we naar Sittard” terwijl de vraag “Waar bestelt men veier beier?“ nog moest komen. Maar zelfs dat antwoord had niet iedereen goed omdat gedeputeerde Ger Koopmans eventjes zijn bril had afgezet en per ongeluk op de verkeerde knop had geduwd. Wat hij ruiterlijk toegaf.

Volgend jaar opnieuw

Voorzitter van Veldeke Limburg Christine van Basten en Rob van Lee, communicatie manager bij De Limburger rijkten de prijzen uit: een ballonvaart boven Limburg voor winnaar Karel Ruiten en eeuwige roem voor de winnaar bij de prominenten, Henk Hover. Alle deelnemers kregen bovendien nog een draagzak met streekproducten en diverse dialectboeken mee naar huis. Na afloop was iedereen alleen maar enthousiast over de manier waarop de Limburgse taal weer eens onder de aandacht is gebracht. De vorm van een quiz blijkt daarvoor een uitstekend instrument dat navolging verdient. Volgend jaar opnieuw.