Limburgstalige tekst van Jelske’s ‘Dialectric’-nummer “Weer & Wind”

U heeft het al in de krant kunnen lezen: de Limburgstalige popmuziek heeft er een nieuw genre bij. Jelske introduceert samen met producer Huub Holtman het dialectric nummer “Weer & Wind”. Dialectric is elektronische dialectmuziek en komt voort uit de samenwerking tussen deze twee Limburgse muzikanten. ‘Weer & Wind’ is de eerste release van de later dit jaar te verschijnen EP. ‘Weer & Wind’ is te zien op YouTube en te beluisteren op Spotify via de artiestenpagina van Jelske. Jelske was zo vriendelijk ons de Limburgse tekst van “Weer & Wind” toe te sturen. Die luidt als volgt:

Weer & Wind

Ut is weer en wind
Ut is weer en wind
Raegen op mich
Raegen euvervelt mich

Ut is weer en wind
Ut is weer en wind
Raegen door dich
Raegen euverwhelmed mich

Ut is weer en wind
Ut is weer en wind
Gaef ut een kans
Wievuul kanse dan

Gaef ut een kans
wievuul kanse
Gaef ut een kans
wievuul kanse

Ut is weer en wind
Ut is weer en wind
Kanse zat dan
Kwetse zat dan

Ut is weer windstil,
ut is weer windstil,
ut is weer windstil
……windstil

Ter verklaring voegt Jelske daar nog aan toe dat zowel “weer” als “kanse” op twee manieren kan worden gelezen. “Weer” is zowel het metereologische weer als “alweer”. En “kanse” kan ook in het Venloos als  “kan se” (kun je) gelezen worden.  Het woord ‘euverwhelmed’, is geleend uit het Engelse woord ‘overwhelmed’ maar dan voor de helft “verlimburgst”.

Jelske Wilmer – artiestennaam Jelske –  studeerde af aan het Conservatorium Maastricht en bracht in 2011 haar debuutalbum ‘Breeze’ uit. In 2019 vescheen het Engelstalige album ‘On my way’. Daarnaast werkte ze mee aan diverse muziekprojecten zoals ‘Venlo Heartbeat’ samen met Mike Roelofs en Baer Traa en ‘Kersmis in Venlo’ met het nummer ‘Zalig Kersmis’

Holtman bracht in 2016 zijn eerste soloalbum uit. Sinds die tijd houdt hij zich bezig met synths en samplers soundscapes. Hier werd zijn interesse gewekt om zich ook op het produceren van muziek te richten. Holtman produceerde samen met Niels Koster van Oakland Studio de muziek van ‘Weer & Wind’ en verzorgde de volledige productie van de videoclip.

Jelske ontmoette Huub tijdens het project ‘Kersmis in Venlo’. Venlose artiesten schreven kerstnummers in het dialect en namen deze met professionele muzikanten en producer Leon Bartels op. Het project prikkelde Jelske om weer dialectteksten te schrijven. Voor de elektronische finish zocht ze de samenwerking op met Huub Holtman.

“Het allereerste nummer dat ik ooit schreef was ‘Stedje van de leefde’, een vastelaovesnummer dat ik in 2003 met met Cielke Sijben zong. Het is mooi dat ik uit die traditie van dialectmuziek nu, samen met Huub, een hele nieuwe weg in kan slaan. Zonder zijn hulp, passie en expertise was dat niet gelukt!”