Luisteren naar Sittardse teksten, proza en poëzie

Loestere.nl is de naam van de website waarop de teksten van verschillende schrijvers, proza en poëzie, in het Sittards dialect te beluisteren zijn. De teksten kunnen door de schrijver zelf maar ook door iemand anders voorgedragen zijn.

Het initiatief voor genoemde site komt van Ellen Richter. Ze is geboren in Sittard, maar woont al jaren in het Zuid-Hollandse Zoetermeer. Ellen kwam op het idee van loestere.nl nadat ze kennis had gemaakt met de website luustere.nl. Op deze website zijn verhalen en gedichten in het Achterhoeks dialect te beluisteren. Met de website wil Ellen vooral ouderen in deze coronatijd wat afleiding, troost en tijdverdrijf bieden. We kunnen echter melden dat ook voor jongere luisteraars wat te beleven valt.

Voorlopig beperkt zij zich tot schrijvers in het Sittards, de gemeente waar ze vandaan komt, maar ze sluit niet uit dat later ook andere Limburgse dialecten een plaats krijgen op de site. Bekende Sittardse schrijvers als Lizette Colaris, Phil Schaeken en John Hertogh hebben al hun medewerking verleend en ook Toon Roumen, vaste columnist op de website van Veldeke, heeft al verschillende van zijn columns ingesproken.

Een en ander is beslist de moeite van het beluisteren waard. Klik hier om daarmee te beginnen.