Minister Lilianne Ploumen over Maastrichts praten

Lilianne Ploumen is geboren in Maastricht en al reist ze de hele wereld over, Maastricht en de Maastrichter taal hebben nog altijd een bijzonder plekje in haar hart. In het televisieprogramma “Avondgasten” van L1 TV zegt ze daar het volgende over

“Ik praat tegen mijn kinderen altijd Maastrichts. Die zijn in Rotterdam en Amsterdam geboren, die spreken het ook niet maar ze verstaan het wel. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om – zoals we dat zeggen – “Hollands” tegen ze te praten toen ze klein waren. En ja, als je in Maastricht geboren bent dan blijf je altijd Maastrichtenaar. Dat is ook wel iets om trots op te zijn. Wij hebben toch onze eigen taal, onze eigen liedjes, wij hebben toch onze eigen manier van met elkaar omgaan. Toch allemaal net een beetje hartelijker als soms in andere delen van het land. Dus ik voel me altijd nog wel Maastrichtenaar. ’t Is toch anders als je in Doorn of Maarn geboren bent. Ook leuk maar wij hebben toch iets eigens. Dat is niet alleen de stad maar ook het landschap. Dat kan ik nog wel eens missen buiten Maastricht, bij ons daar boven. Al die slootjes en dat platte, dat is in Limburg heel anders. Mijn vader komt uit Noorbeek en dat is natuurlijk ’t mooiste landschap wat er is.”

Lilianne Ploumen is Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte. Het complete interview is te bekijken op de website van L1 TV (klik hier). De geciteerde passage begint na 10.15 minuten.