Museum van de Vrouw moet naar de zolder

De gemeente Echt heeft een bijzonder museum: het Museum voor de Vrouw. Dat is gevestigd in het oude gemeentehuis, de Plats, dat in 2007 voor veel geld speciaal voor dat museum is ingericht, met klimaatbeheersing en al. Maar nu waait er een nieuwe wind in Echt en wil het gemeentebestuur dat gebouw ook voor andere activiteiten gaan inrichten, een “multifunctioneel cultureel centrum” zogezegd. Dat betekent dat het museum naar boven moet verhuizen, nog net niet naar de zolder maar veel scheelt het niet. En alle spullen die het museum in depot heeft die moeten maar ergens anders worden opgeslagen. Volgens mensen die het weten kunnen ontstaat zo een onwerkbare situatie.

Midden in Limburg

Als ergens een museum van de vrouw op zijn plaats is dan is het wel midden in Limburg. Niet voor niks is daar momenteel een expositie over “groote gezinnen” ; daar wisten de vrouwen in Limburg van mee te praten. Annie Schreuders-Derks die ook lid is van de commissie Volkscultuur van Veldeke en een van de oprichters van het museum, heeft bij haar pensionering het beheer overgedragen aan de gemeente. Maar intussen is de conservator die haar opvolgde ontslagen, zit er niemand meer op kantoor en draait het museum enkel op vrijwilligers. Het lijkt erop dat daar beleid achter zit.

Handtekeningen-actie

Daarom is een aantal liefhebbers van het Museum van de Vrouw een petitie gestart om handtekeningen te verzamelen die de gemeente op andere gedachten moet brengen. Op 13 juli is de raadsvergadering waarin over de toekomst van het Museum van de Vrouw beslist wordt. Op papier zien de voorstellen van het gemeentebestuur er misschien nog wel redelijk uit, maar wie kan inschatten wat de consequenties zijn, vreest voor het voortbestaan van het museum. Als u de petitie voor het behoud van het museum wilt tekenen, dan kunt u hier terecht. Nou heeft Echt eens iets bijzonders….