Nieuw Horster dialectwoordenboek en -verhalenbundel

“Intreentofhiël” en “Schon Hôrster Verhale” moeten Limburgs overgangsdialect springlevend houden

Steeds minder kinderen en jong volwassenen spreken nog het Horster dialect. Net als overal voert ABN de boventoon thuis, op school en tussen vriendjes. De streektaal dreigt daarmee verloren te gaan. Dat is jammer want het Horster dialect geeft de eigenheid aan van de nuchtere, ongedwongen en ondernemende volkscultuur van de regio rond Horst. Bovendien verdwijnt daarmee een typisch overgangsdialect tussen het Limburgs ten zuid(oost)en van Horst en het Brabants of Zuid-Gelders. Eén van de bekendste dialecten in Nederland bovendien. Want wie zong er nooit mee op Kwestie van geduld en Bestel Mar.

Typische Horster woorden, uitdrukkingen en verhalen

Vrijwilligers van de stichting AMC zijn liefhebbers van het Horster dialect, de streekgeschiedenis en volkscultuur. Ze houden zich al 50 jaar actief bezig met de talige aspecten ervan zoals liedjes, verhalen, woorden, spreekwoorden en gezegdes. Eerder bracht de stichting al de populaire woordenboeken “En maes inne taes” (1989, Een mes in de broekzak) en “Zo bót ás en hiëp” (1993, Zo bot als een bijl”) uit. 25 jaar later komt de stichting met een nieuw Horster woordenboek en verhalenbundel. Het woordenboek bevat veel nieuwe Horster dialectwoorden, spreekwoorden en gezegdes.

De woorden en uitdrukkingen krijgt de stichting uit allerlei hoeken en op elk moment aangereikt. Ze worden aan een grondige selectie onderworpen. Typisch Horster woorden en uitdrukkingen die het woordenboek halen, zijn onderworpen aan het officiële spellingsysteem voor het Horster dialect van taalspecialist Piet Paulissen. Dat wil niet zeggen dat de uitgave een wetenschappelijk karakter heeft. Humor, herkenning en de hang naar vervlogen tijden zijn net zo belangrijk. “Intreentofhiël” betekent “bijna helemaal”. Het woordenboek is niet allesomvattend maar bevat wel heel veel typische Horster woorden en uitdrukkingen van deze en de vorige generatie. Ze passen echt bij het leven en de cultuur in de regio rond Horst. Bij het woordenboek verschijnt de dichtbundel “Schon Hôrster Verhale” van de inmiddels overleden Jeu van den Munckhof. De 29 gedichtjes in het Horster dialect zijn gebaseerd op waargebeurde, vaak humoristische Horster gebeurtenissen. De schrijfwijze van deze bundel is origineel.

Presentatie op vrijdag 27 oktober

Het Horster woordenboek en de verhalenbundel worden op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur bij Grand Café Liesbeth gepresenteerd. Tijdens deze avond wordt er natuurlijk voorgedragen uit de nieuwe uitgaven. Het woordenboek en de verhalenbundel kosten samen €17,95 en zijn verkrijgbaar via www.amczengers.nl en vanaf vrijdag 27 oktober ook bij Grand Café Liesbeth, Plus Supermarkt, VVV/Streekwinkel en Bruna in Horst, De Spar in Melderslo, zaal Debije Hegelsom, Café Kleuskens in Meterik en Herberg de Morgenstond in Griendtsveen. Vanaf 30 oktober is de uitgave ook verkrijgbaar via bol.com of te bestellen bij elke boekhandel in Nederland.