Nieuwe Podcastserie over dialecten

Op de dag van de moedertaal (21 februari) maakt Omroep MAX bekend te werken aan een podcastserie over dialect. In de negendelige serie, getiteld Het Dialectenbureau, maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. De Podcastserie Het Dialectenbureau is vanaf maandag 17 april 2023 te beluisteren op NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings): heel Nederland komt aan bod.

De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding. En waar dialecten dreigen te worden vergeten, tekent Marc ze samen met de ambassadeurs op, voor het te laat is. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’. Of toch niet?

Het Dialectenbureau (9 afleveringen)
Vanaf maandag 17 april
Elke week een nieuwe aflevering
Presentatie: Marc van Oostendorp
Te beluisteren via MAX Vandaag en NPO Luister