Nieuwe radiorubriek: Plat-eweg Platbook

In het L1 radioprogramma Plat-eweg van Henk Hover zullen de komende tijd niet alleen liedjes te beluisteren zijn maar ook Limburgstalige gedichten en verhalen. Daarvoor zijn onlangs in de studio opnamen gemaakt van 21 Limburgse schrijvers die hun eigen gedichten en verhalen voor de microfoon voorlazen. De schrijvers zijn geselecteerd uit Platbook, een halfjaarlijkse uitgave die sinds 10 jaar wordt uitgegeven door uitgeverij TIC in opdracht van het Huis voor de Kunsten in samenwerking met Veldeke en de Stichting LiLiLi. De nieuwe radiorubriek gaat ‘Plat-eweg Platbook’ heten.

De teksten zijn geschreven in verschillende varianten van de Limburgse taal. Elk Platbook kent een eigen thema en een eigen redacteur.  Na bekendmaking van het thema worden schrijvers uitgenodigd om proza of poëzie rond dit thema in te sturen. De reeks is een groot succes, zo blijkt uit het grote aantal inzendingen waaruit een selectie gemaakt wordt door de eindredacteur van dienst. Inmiddels verschenen er 20 edities van Platbook en is editie 21, onder eindredactie van deputé Ger Koopmans en de Weertse wethouder Geert Gabriëls,  in de maak.

Belang van geschreven Limburgs

Plat-eweg programmamaker Henk Hover daarover: “Naast aan liedjes in het Limburgs vind ik het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het geschreven Limburgs. Net als in de muziek komen ook Limburgse verhalen en gedichten vaak directer bij je binnen en weten ze te raken, of het om serieuze of humoristische teksten gaat, het blijft toch je moederstaal.”

Henk Hover was prettig verrast door de kwaliteit van de voorgelezen gedichten en verhalen. “Ik hoop dat deze wekelijkse rubriek mensen aanzet om ook eens literatuur in de Limburgse taal te gaan lezen. Voorgelezen worden maakt de drempel wellicht wat lager voor mensen die het lastig vinden om het Limburgs te lezen. Mijn tip: probeer ’t gewoon eens, je zult merken dat het je steeds beter af gaat.”

Elke zaterdag en maandag te beluisteren

Plat-eweg Platbook is elke zaterdag te horen via L1 Radio tussen 13.00 en 16.00 uur, en ook wereldwijd via www.plateweg.nl . Op maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur is een herhaling van het uurtje waarin ook de Plat-eweg Platboook rubriek te beluisteren zal zijn. De eerste uitzending vindt plaats op zaterdag 18 mei. Dan zal Annie Schreuders-Derks voorlezen uit eigen werk.