Nieuwe Taolkelender vaan ‘t Mestreechs

Na het succes van Liergaank Mestreechs geeft Flor Aarts in november een nieuwe Taolkelender vaan ’t Mestreechs uit. Uit welke taal komt het Maastrichtse woordje ‘benkelek’? En wat betekent de uitdrukking ‘Ziech de kloete sjore’? Het antwoord op de eerste vraag: het Akens. Het antwoord op de tweede vraag: niets doen. Deze en andere weetjes staan in de Taolkelender vaan ’t Mestreechs van Flor Aarts (86), die eigenlijk professor Engelse literatuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen was. Na zijn pensionering heeft hij zich volledig op het Maastrichtse dialect toegelegd. Hij schreef er verschillende boeken over, zoals het wetenschappelijke onderzoek The dialect of Maastricht, t Verhaol vaan eus Taol en Liergaank Mestreechs, een cursusboek om het Maastrichts te leren spreken en schrijven.

Dit keer heeft Flor Aarts gekozen voor een frivool drukwerk: een kalender, met 365 taaltips, vragen en weetjes over het Maastrichts dialect. Ze hebben betrekking op de grammatica, de spelling, de oorsprong en (de betekenis van) gezegdes. Bijvoorbeeld: hoe doof kan een Maastrichtenaar zijn? Zoe douf wie ’ne pot zoonder oere. De antwoorden staan telkens op de achterkant. Er zijn 1.500 exemplaren gedrukt en al een paar honderd zijn gereserveerd. De opbrengst is voor het goede doel: Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt kinderen en jongeren met neurologische en psychische klachten en hun familie. Het fonds richt zich op taboe- en stigma doorbreking en wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Neurologie, Psychiatrie & Neuropsychologie van het Maastricht UMC+.

De Taolkalender is wellicht een leuk Sinterklaas of Kerstcadeau dit jaar. Een exemplaar kost € 18,-. U kunt de Taolkelender vaan ’t Mestreechs nu al bestellen door een mail te sturen naar Paula Snijders van Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Vermeld s.v.p. uw naam en achternaam, het aantal exemplaren, het afleveradres en uw telefoonnummer.