Platbook 18 gepresenteerd: “Denkend aan Limburg”

In een vol café De Tramhalte in Roermond is op zaterdag 18 november de 18e uitgave van het Platbook gepresenteerd. Platbook is een serie boekjes waarin dialectschrijvers uit de hele provincie een maal per jaar hun ei kwijt kunnen in de vorm van gedichten of verhalen. Het thema voor dit jaar was “Denkend aan Limburg”. Gastredacteur Guus Urlings, bekend van zijn columns en artikelen in De Limburger, zei in zijn inleiding dat, als hij persoonlijk aan Limburg dacht, hem niet meteen de gebruikelijke beelden van carnaval, vlaai en Moeder Maas voor de geest kwamen. Zijn beeld van Limburg is wat kritischer en “gekruider”, zoals hij dat noemde. Niet alles wat in de provincie gebeurt is immers om over op te scheppen. Maar bij het maken van een selectie uit de inzendingen voor dit Platbook heeft hij uiteindelijk toch de vorm laten prevaleren boven de inhoud.

Het aantal inzenders was deze keer een flink stuk groter dan er pagina’s beschikbaar waren. Redacteur Urlings heeft dan ook aan heel wat mensen moeten uitleggen waarom zij niet geselecteerd waren. Onder de uitverkorenen zijn gerenommeerde auteurs als Colla Bemelmans en G. Rapaille maar ook minder bekende en nieuwkomers. Het resultaat is een grote variatie aan teksten waarbij sommige in de verte nog doen denken aan het beroemde gedicht van Hendrik Marsman dat als inspiratiebron diende, andere helemaal niet. Maar te samen geven ze een goed beeld van de verschillende manieren waarop men zich tot onze provincie Limburg kan verhouden. De kortste bijdrage willen we u niet onthouden. Ze komt van Miel Vanstreels uit Maastricht:

Fietsentere
Euver achtien klums
Door ’t lefelek Mergelland
Stèllekes gesloop

Nadat streektaalfunctionaris Ton van de Wijngaard het eerste exemplaar had uitgereikt aan redacteur Guus Urlings, riep uitgever Paul Weelen verschillende van de aanwezige auteurs naar voren om hun tekst voor te dragen. Dat leverde de ene keer een hilarisch verhaal op, de andere keer een zeer roerend. En hoe vol De Tramhalte ook was, de voorlezers konden rekenen op een aandachtig gehoor. Voor een foto-impressie klikt u hier.

Platbook 18 “Denkend aan Limburg” is voor € 9,90 te koop bij diverse Limburgse boekhandels en te bestellen via www.ticshop.nl en www.hklimburg.nl/webshop.