Platbook over Limburgse muziek gepresenteerd

Op zaterdag 6 mei vond de presentatie plaats van Platboek 17, deze keer in de ontvangstruimte van L1, omdat eindredacteur Henk Hover in dit gebouw zijn werkplek heeft. De ruim vijftig aanwezigen, de schrijvers en hun introducees, werden eerst getrakteerd op koffie en vlaai, volgens uitgever Paul Weelen nog niet eerder vertoond in de Platbookhistorie. Belangstellenden kregen eerst nog een rondleiding door een aantal studio’s aangeboden. Aansluitend vertelde Henk Hover hoe hij was gekomen tot een selectie uit tachtig inzendingen over het onderwerk Meziek van de in zijn ogen beste 35 gedichten en korte verhalen, die in dit Platbook een plek hebben gekregen. Verder hield hij een vurig pleidooi om in ’s hemelsnaam niet meer te praten over dialect, maar alleen nog de woorden plat, Limburgs of taal/taol te gebruiken. Dyanne Sleijpen zorgde voor een plezierige, muzikale invulling.

Opnames

In tegenstelling tot eerdere presentaties konden de schrijvers niet voor de aanwezigen hun bijdrage voorlezen; dat konden ze nu doen in een van de studio’s, waar hun gedicht of verhaal werd opgenomen, zodat die op een later tijdstip nog eens gebruikt kunnen worden in het programma Plat-eweg.

Het boekje  presenteert veel verschillende invalshoeken om het onderwerp muziek te beschrijven: van processiemars, hartentango, jazz-mis, nachtegaal, de taal van Bokken en Geiten, Grameer, Libertango, jeugdherinneringen, door muziek opgeroepen emoties, de ziekenomroep, hoe het zou zijn zonder muziek, slagwerk, het gemengd koor, en spelen voor publiek tot ergernis over dzjoeng dzjoeng-muziek en onmuziek als terreur om er een paar te noemen. Wie de presentatie nog eens wil beluisteren kan terecht op de website van L1 door hier te klikken.