Podcast: De Limburgse Taal & andere Dialecten

Met Björn van der Doelen en Hans Anker

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Vanaf nu is aflevering 12 te beluisteren waarin het Brabants dialect centraal staat. Veel Limburgers maken zich zorgen over het voortbestaan van het dialect, maar hoe is dat bijvoorbeeld in Brabant? Voor één keer verlaat ‘De Limburgse Taal & …’ de provincie en strijkt neer in Eindhoven aan de keukentafel van Björn van der Doelen; singer-songwriter, acteur, podcaster en ex-profvoetballer met een groot hart voor het Brabants dialect. We spreken met Björn voornamelijk over zijn muziek maar ook PSV, Guus Meeuwis en zijn nieuwe plannen passeren de revue. Met een voorleesboek en een filmscript in het Brabants blijft hij zich inzetten voor zijn streektaal.

De Friese strafrechtadvocaat Hans Anker gaat al meer dan 60 jaar samen met zijn broer Wim en beide families op vakantie in het Zuid-Limburgse Slenaken. Over en weer worden inmiddels uitwisselingen georganiseerd tussen Slenaken en Akkrum. Eind dit jaar gaan beide broers stoppen als advocaat. Ze gaan o.a. vrijwilligerswerk doen voor SC Heerenveen. Als fervent Heerenveen supporters zien ze uit naar de derby’s met Cambuur komende competitie. Tenslotte onthult Frans Pollux het geheim van het Brabants dialect.

De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.