Podcast: de Limburgse taal &…de Finale

We zijn pessimistisch maar houden de moed er in. Dat is de conclusie van de makers van de podcast De Limburgse Taal & … . In de allerlaatste aflevering blikken Harry Rouschop en Ruud Kleinen terug op de gesprekken die ze gevoerd hebben met alle gasten. Wat viel hen op, hoe denken ze zelf over ons dialect en misschien komt er wel een antwoord op de vraag: wordt er over 50 jaar nog ‘plak gekald’.

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maakten Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzochten welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakte voor elke aflevering een muzikale column.

In de finale aflevering #13 komt ook taaljournalist Gaston Dorren aan het woord. Hij moedigt ouders aan vooral ‘plat te kalle’ met hun kinderen. Hij ziet het onderwijs in Luxemburg als voorbeeld voor Limburg. Daar leert men gedurende het onderwijstraject ‘spelenderwijs’ drie talen. Momenteel schrijft Gaston een boek met als titel ‘Leer in zeven dagen zeven talen lezen’. Een snelcursus Fries, Spaans, Italiaans, Portugees, Deens, Noors en Zweeds lezen. Het allerlaatste woord is aan Frans Pollux: Adieë wah.

De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.