Podcast de Limburgse taal & … de media

Ook de podcastserie “De Limburgse taal & …” besteedt aandacht aan de UNESCO “Internationale dag van de Moedertaal”. Talen zijn het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen.

De podcastserie ‘De Limburgse Taal & …’ behandelt het Limburgs dialect. In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg onderzoeken Ruud Kleinen en Harry Rouschop welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Vanaf vandaag is aflevering 5 van de podcast te beluisteren waarin de media centraal staan, en dan in het bijzonder de regionale omroep L1. Te gast zijn Leo Hauben van L1 en Fons Lambie van RTL. Het levend houden van dialect is een taak van L1. Leo Hauben, hoofdredacteur van de regionale omroep, zit echter met een dilemma. Dialect sluit namelijk ook uit. In deze aflevering vertelt hij hoe L1 hier mee om gaat.

Volgens hem kleurt onze streektaal de omroep nog altijd bronsgroen. Een accent, zoals een zachte G, mag niet afleiden van de inhoud van een item. Daarom heeft Fons Lambie, politiek verslaggever van RTL, in zijn beginjaren in Hilversum en Den Haag logopedie gevolgd. Maar hij denkt nog steeds in het Eckelraads dialect. Het slot is weer gereserveerd voor columnist Frans Pollux. Hij bezingt L1 baas Leo Hauben. Kump good!

De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.