Podcast De Limburgse taal & … de taalstrijd

In de serie Podcasts De Limburgse Taal &… presenteren de makers Ruud Kleinen (L1 Radio en TV), Harrie Rouschop (LIMx) en Frans Pollux (zanger en presentator) de derde aflevering onder de titel “De Limburgse taal & …de taalstrijd”. Ze onderzoeken daarin welke rol de verschillende Limburgse dialecten spelen in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column. Nu is aflevering 3 van de podcast te beluisteren waarin de hoeveelheid aan dialecten centraal staat. Te gast zijn Marc Hermans en Martijn van Helvert.

Artiest, ondernemer en bestuurder Marc Hermans vertelt over zijn ervaringen met de verschillende dialecten. Hij moest zijn Kerkraads dialect altijd aanpassen om verstaanbaar te zijn. Toch is hij een voorstander van het behoud van de oorspronkelijke dialecten. Dialect verbindt ons met de plek waar we wonen en leven. Liedjes spelen daarin een belangrijke rol.

De Limburgse Tweede Kamerleden vinden dat er meer gedaan moet worden aan het behoud van het Limburgs. Ze zijn daarom een petitie gestart: steun de Limburgse taal. Parlementariër Martijn van Helvert is initiatiefnemer. Frans Pollux steekt in zijn muzikale column de draak met Marc Hermans.

De aflevering is te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.