Podcast:  De Limburgse Taal & de Zorg

Met Jan Hamers, Lubert Priems en Frans Pollux.

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Vanaf nu is aflevering 11 van de podcast te beluisteren waarin ‘de zorg’ centraal staat. Te gast zijn prof. Dr. Jan Hamers en Lubert Priems van de stichting Laudio. Prof. dr. Jan Hamers is Hoogleraar Ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Hij zou het jammer vinden als er bewust niet meer Limburgs gepraat wordt.

Met name voor ouderen en kwetsbaren is (moeder)taal erg belangrijk, het geeft een veilig gevoel. Jan Hamers heeft onlangs onderzoek gedaan naar de effecten van de coronamaatregelen in de verzorgingshuizen. Hij waarschuwde al in een vroeg stadium voor de negatieve effecten van de strenge maatregelen omtrent de bezoekersregeling op de bewoners van de verzorgingshuizen. In verband met de terminologie vindt hij het moeilijk om in het dialect over zijn werk te praten. Maar het hele interview blijft hij zijn Kerkraads dialect zo veel mogelijk trouw.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen gelukkiger en zelfstandiger worden als ze hun thuistaal horen en kunnen spreken. Daarom heeft de Stichting Laudio middels het project Mia een speciale kamer ingericht voor ouderen om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere, het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’. Mia krijgt inmiddels navolging in andere provincies. Documentairemaker Lubert Priems vertelt erover. Frans Pollux legt uit welke taal het meest geschikt is voor enge ziektes.

De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.