Podcast: De Limburgse Taal & Humor

Vanaf nu is aflevering 9 van de podcast De LImburgse Taal & …te beluisteren waarin ‘humor’ centraal staat. Te gast zijn Raymond Clement en Bas van Neer.

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Limburgse humor lijkt vooral voorbehouden aan de buut. Cabaretier Raymond Clement is een uitzondering. Opgegroeid in een warm nest omgeven met dialect en theater heeft hij zich toegelegd op het meer maatschappij kritische cabaret. Hij sluit steevast het jaar af in het Parkstad Limburg Theater met zijn oudejaarsconference. Dialect heeft de mogelijkheid om harde uitspraken zachter te maken. Het zou alleen al moeten blijven bestaan omdat je er zo sjiek in kunt vloeken. Hij heeft ook een boodschap voor alle dialectpuristen. Gebruik het dialect vooral functioneel. Want hoe geforceerder je iets probeert te beschermen, hoe sneller het breekt.

Buuttekampioen 2019 Bas van Neer vindt dat de grens van de traditionele buut wel iets opgerekt mag worden. De gemiddelde leeftijd van de buuttereedner ligt momenteel boven de 50 jaar. Daarom moet er vooral energie gestoken worden in de groep jongvolwassen buuttereedners. Hij wil graag in de voetsporen treden van Raymond Clement. Hij heeft momenteel zang- en gitaarles en werkt aan een avondvullend programma voor kleine zalen. Raymond Clement ondersteunt hem hierbij.

Frans Pollux komt in zijn column tot de ontdekking dat ook deze podcast aan het subsidie-infuus hangt. Luister maar. De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.