Podcast: De Limburgse Taal & Identiteit

Vanaf nu  is aflevering 10 van de podcast De Limburgse taal & … te beluisteren, waarin identiteit centraal staat. Te gast zijn Eline Schmeets, Twan Huys en Frans Pollux

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Wat hebben dansmarietjes, de brandweer en liefde te maken met identiteit? Het komt allemaal aan bod in een gesprek met spraakwaterval Eline Schmeets, cultuurwetenschapper bij het expertisecentrum Studio Europa Maastricht. Opgevoed in het Nederlands en zelf dialect geleerd o.a. middels vakantiebaantjes. In tegenstelling tot de Limburgse identiteit is de Europese identiteit ongrijpbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Ze doet onderzoek naar het Europese integratieproces. Ze hoopt op meer oog voor de realiteit op de grond. “Die zachte g is geen enkel probleem. Die maakt wie je bent en dat is charmant”.

Twan Huys is presentatietrainer Judith Bosch nog altijd dankbaar voor dit advies dat hij kreeg bij zijn beginjaren in Hilversum. Tegenwoordig woont Twan in Amsterdam en spreekt hij alleen nog dialect met familie en vrienden uit zijn geboortestreek. Vroeger schakelde hij moeiteloos over van het Venloos naar het Horsters dialect. Hij droomt ervan ooit een vakwerkhuisje in Zuid-Limburg te kunnen kopen. Columnist Frans Pollux wil graag ‘verdwiene’ met Eline.

De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.