Podcast: De Limburgse Taal & Onderwijs

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

Vanaf nu is aflevering 8 van de podcast te beluisteren waarin het onderwijs centraal staat. Te gast zijn Esther van Loo, Ilse Keulers en Lotte van Loo. Voor de taalontwikkeling is het goed als kinderen al vroeg in aanraking komen met verschillende talen. Het voordeel dat Limburgse kinderen in dat opzicht hebben wordt echter onvoldoende benut.

Esther van Loo, voorzitter sectie Limburg van de vereniging Levende Talen, legt uit wat het 3M-project hierin kan betekenen. Discussies over de schrijfwijzen van de verschillende dialecten zijn verspilde energie, steek die energie in de spreektaal. Ook voor volwassenen is er nog hoop, Limburgs is namelijk ook op oudere leeftijd te leren.

Lotte van Loo en Ilse Keulers van het Sophianum uit Gulpen deden voor hun profielwerkstuk onderzoek naar de taalontwikkeling bij kinderen uit groep 2. Ook uit hun onderzoek blijkt dat kinderen die meertalig worden opgevoed beter scoren op taalgebied dan kinderen die alleen Nederlands spreken. Het werkstuk werd gewaardeerd met een 10 én een aanmoedigingsprijs van Levende Talen.

En hoe komt Emil Szarkowicz verzeild in de column van Frans Pollux? Luister maar. De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.