Podcast De Limburgse taal &…Vastelaovend

In de serie Podcasts De Limburgse Taal &… presenteren de makers Ruud Kleinen (L1 Radio en TV), Harrie Rouschop (LIMx) en Frans Pollux (zanger en presentator) de vierde aflevering onder de titel “De Limburgse taal & …De Vastelaovend”, met als gasten Tom Doesborg en Marleen Rutten.

Ze onderzoeken daarin welke rol de verschillende Limburgse dialecten spelen in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column. Nu is aflevering 4 van de podcast te beluisteren waarin de rol van het Limburgs in de Vastelaovend centraal staat.

Vastelaovend is de motor van het Limburgs dialect. Dat zegt Tom Doesborg, mister Vastelaovend van L1. Het dialect staat er dan ook beter voor dan 50 jaar geleden maar dat wil niet zeggen dat er geen onderhoud nodig is, integendeel.

Zangeres en logopediste Marleen Rutten adviseert ouders steevast om dialect te praten met hun kinderen. Nederlands leren gaat automatisch dus ‘kal thoes lekker plat’.

Frans Pollux verrast vriend Tom Doesborg met een extra couplet in zijn onnavolgbare muzikale column.

De aflevering is te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.