Podcast: Moet de politiek zich bemoeien met ons dialect?

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column.

In aflevering 6 van de podcast staat de politiek centraal. Te gast zijn Alex Peeters en Petra Dassen. De erkenning door de overheid van het Limburgse dialect als streektaal werd in 2019 nog eens bevestigd in een convenant.

Alex Peeters, destijds beleidsadviseur bij de provincie Limburg, is een van de architecten van dit convenant en overtuigd van het nut hiervan. Dialect speelt een belangrijke rol in zijn werkzame leven want tegenwoordig is hij in dienst bij de gemeente Beesel waar de gemeenteraad grote waarde hecht aan dialect spreken.

Collegevergaderingen in Kerkrade, onder voorzitterschap van burgemeester Petra Dassen, gaan in het dialect. En om het ijs te breken in gesprekken met burgers is vaak haar openingszin ‘ver kinne ouch plat kalle’. Dialect spreken kan dus een voordeel zijn voor Limburgse burgemeesters.

Frans Pollux geeft in zijn afsluitende muzikale column het convenant een stem. De afleveringen zijn te beluisteren via deze website en via diverse podcast platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts Google Podcast en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering.