Podcast over de Limburgse Taal
In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg lanceren Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect met als titel “De Limburgse Taal & …”. Sinds 1997 wordt de Limburgse taal door de Nederlandse en de provinciale overheid officieel erkend als streektaal. In 2019 werd dit nog eens bevestigd in een convenant. Toch maken veel Limburgers zich zorgen over het voortbestaan van ons dialect.
In deze podcastserie onderzoeken Ruud Kleinen en Harry Rouschop aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen hoe het nu eigenlijk staat met het gesproken Limburgse woord. Welke rol speelt De Limburgse Taal in bijvoorbeeld het onderwijs, het bedrijfsleven, de cultuur en de politiek. Bekende Limburgers vertellen over hun band met dialect en Frans Pollux sluit elke podcast af met een (muzikale) column.
Podcast 1: Met Leonie Cornips, Suzan Seegers en Frans Pollux
In de eerste aflevering is Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur in Limburg, te gast. Dialect als luistertaal, dat ziet Leonie Cornips wel zitten. Daarbij kunnen we volgens haar nog iets leren van de Scandinavische landen. Ze ziet de toekomst van ons dialect somber in maar de overheid kan helpen het tij te keren. Ook verklapt Leonie Cornips haar favoriete dialectwoord. Suzan Seegers vertelt waarom ze graag in het Limburgs zingt en Frans Pollux sluit af met een melodieuze column.
De podcast ‘De Limburgse Taal & …’ is te beluisteren via diverse platforms waaronder Spotify, Apple Podcasts en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering. De introductietrailer en de eerste aflevering zijn te beluisteren via deze website.
De makers
Ruud Kleinen (Heerlen 1978) presenteert iedere werkdag het radioprogramma Route Regio bij de Limburgse regionale omroep L1. Hij maakt en presenteert ook verschillende tv-programma’s en is documentairemaker. Met een vader uit Waubach en een moeder uit Eys groeide hij op in Rimburg. Ruud noemt zijn eigen plat dan ook ‘fusion’, en kan niet wachten het aan zo veel mogelijk mensen te laten horen.
Harry Rouschop (Sint Geertruid 1964) is oprichter en projectmanager van de stichting LIMx. Deze stichting zet zich o.a. in voor het behoud van het Limburgs dialect. Dat doet ze middels diverse projecten waaronder deze podcast. Als geboren en getogen ‘jong oet Segietere’ spreekt én hoort hij graag dialect. De pop-up studio voor deze podcast staat in zijn woonhuis in Sint Geertruid.
Frans Pollux (Tegelen 1977) studeerde geschiedenis, wilde schrijver worden, werd muzikant, ging werken bij de radio en toen bij de televisie, is inmiddels columnist bij De Limburger en staat daarnaast op allerlei podia als zanger, presentator, verteller of dagvoorzitter. Voor deze podcast maakt Frans Pollux steeds een muzikale column geïnspireerd op het thema van de aflevering.