Poëzie van Har Sniekers in Arriva-trein Het Witte Stadje

In de Arriva-trein die genoemd is naar Thorn (het Witte Stadje) kunnen reizigers o.a. genieten van een gedicht van Veldeke-bestuurslid Har Sniekers. Zowel in het Thorns dialect als in het Nederlands is zijn twaalfregelige ode aan Thorn op de wanden van de trein afgedrukt. Behalve het gedicht zijn er ook veel foto’s van de kenmerkende witte huizen en gebouwen van het witte stadje in de trein aangebracht. Ook de Stiftdames en de Bokken en de Geiten ontbreken niet.

Het thema van Thorn het Witte Stadje kwam voort uit een namenwedstrijd waarbij inwoners van de provincie werden uitgenodigd Limburgse bestemmingen aan te geven die in aanmerking zouden komen voor de naamgeving van 14 verschillende treinstellen van Arriva, die sinds 2016 door de provincie rijden. Een deskundige jury maakte een keuze uit 30 inzendingen waarbij naast Thorn onder andere ook de Cauberg, Pinkpop en de Mookerhei werden uitverkoren.

Afgelopen dinsdag 16 januari werd de trein met de naam het Witte Stadje officieel gedoopt.

Het gedicht van Har Sniekers luidt als volgt:

 

THORN

Voetstappen weerklinken als trompetsolo’s
tegen witte gevels in stille straten waar
achter iedere deur muziek woont.

Het hart dat zijn weg vindt in het instrument
de stem die ieder kind hier wakker roept
de taal van Bokken en Geiten.

De zaal zondagmorgen vol hemelse klanken
kloppend in vierkwartsmaat
onder de zegenende hand van de dirigent.

En aan het firmament componeert de maan
’s avonds een symfonie van rust
boven het land van mijn vader.

 

Daar kunnen de reizigers op de route die de trein aflegt de komende 15 jaar van genieten en over nadenken. Een station heeft Thorn nooit gehad en ook de voormalige tramhalte zal niet in ere hersteld worden. Maar wie op zijn reis tussen Roermond en Venlo in de buurt komt, zal allicht eens vaker denken aan dat mooie witte stadje.