Poëziefestival Gelselaar nu ook opengesteld voor Limburgse taal

Poëzie neemt in het Achterhoekse dorp Gelselaar een hoge vlucht. Het grensoverschrijdende poëziefestival daar werd in korte tijd populair. De Nederlandstalige editie trok naast Nederlandse dichters deelnemers uit België. Nedersaksische inzendingen kwamen in 2021 ook binnen uit Duitsland. Voor de poëziewedstrijden dit jaar is als thema gekozen ‘Mijn taal’. Veel meer dichters krijgen hierbij een kans. Zo worden nu ook inzendingen in het dialect uit andere delen van Nederland en Vlaanderen toegelaten, evenals in het Fries en het Afrikaans. Wie deel wil nemen dient uiterlijk 1 augustus een gedicht in te zenden. Alle informatie over de opzet en spelregels en over het festival staat op de festivalwebsite.  De tweede zaterdag in oktober (8 oktober in 2022) is gekozen als vaste datum voor het afsluitende feest. De winnaars ontvangen een passende prijs.

Vrucht van oude appelboom

Het poëziefestival is de vrucht van een oude appelboom, bij de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar. De culturele Stichting Bie Winkels organiseerde, geïnspireerd door de vruchtboom, in 2019 voor de eerste keer een Appeldag. Poëzieliefhebbers op hun beurt leverden het idee voor een feest hierbij dat direct uitgroeide tot een hoogtepunt van de Appeldag. Met achtereenvolgens de thema’s appel, bron en zwaluw (waar een groot vertaalproject aan is gekoppeld) voor poëziewedstrijden ontgroeide het project de organiserende stichting. In goed overleg werd daarom besloten aan te sluiten bij de tijdelijk slapende Stichting Portfolio, die in het verleden vergelijkbare activiteiten op poëziegebied ondernam.

Eigen festivalwebsite

Het kleinschalig begonnen Gelselaarse poëziefestival werkt met beperkte middelen. Hoewel ook via YouTube-filmpjes en een livestream wereldwijd aandacht werd gevestigd op de activiteiten, beschikten de organisatoren niet over een eigen website. Zij maakten gebruik van een gratis blog voor de Appeldag. De Stichting Portfolio maakte op haar site direct ruimte voor de poëzieprojecten en gaf die eveneens een eigen gezicht met het ontwerpen van logo’s. Op de foto de leden van de projectgroep Poëziefestival Gelselaar met het bestuur van de gastvrije Stichting Portfolio. Van links naar rechts Jacobus Trijsburg, Gerrit Klaassen, Sander Grootendorst, Arend Heideman, Jaap Nijstad en Jopie Beumkes.

Podium voor Limburgstalige poëzie

Zo lang er in Limburg geen alternatief is gevonden voor de onlangs opgeheven serie Platbook, biedt het Poëziefestival Gelselaar in ieder geval de mogelijkheid om ook voor Limburgstalige dichters een podium te vinden en misschien zelfs een prijs te winnen. Insturen met als thema “Mijn taal” kan tot 1 augustus via de festivalwebsite.