Presentatie Nachtegaal Deel 3 over de poëzie van Wim Kuipers

Op woensdag 8 mei a.s. vindt de presentatie plaats van het boek Kalle mit de kómkómmere. Bloemlezing uit de poëzie van Wim Kuipers. De presentatie begint um 14.30 oor in de krypte van het Sociaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7 in Maastricht. Nazit en borrel tot 17.00 uur. Sprekers zijn Joep Leerssen en Ben van Melick, er zijn voordrachten door onder andere de dichter zelf en een samenspraak tussen Ine Sijben, Ben van Melick en Wim Kuipers over de vertaalbaarheid van Kuipers’ poëzie. De boekjes zijn ter plekke te koop à 14,95 en na 8 mei in de boekhandel. Ook kunt u ze na die datum bestellen bij Uitgeverij Leon van Dorp en het LGOG.

De Poëzie van Wim Kuipers

Kalle mit de kómkómmere bevat een inleiding van Joep Leerssen, de prozavertalingen en de commentaren bij de bloemlezing zijn van de hand van Ine Sijben en Ben van Melick.

De journalist en dichter-schrijver Wim Kuipers (Maasniel 1939) publiceerde vanaf 1979 poëzie in het dialect van de streek waar hij opgroeide, experimentele gedichten in vaak hallucinerende beelden, die getuigen van een intense beleving van natuur en boerenland, een uitbundige fantasie en groot mededogen met het lijden van mens, dier en gewas. Maar ook de gemankeerde moderne mens en de onbegrepen dichter komen we tegen in zijn gedichten, die boven alles een lofzang zijn op de Limburgse taal.

Joep Leerssen was hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en is tegenwoordig als emeritus-hoogleraar ‘Limburg en Europa’ (Universiteit Maastricht) verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Deel 3 van de Nachtegaalreeks

Het boek Kalle mit de kómkómmere vormt Deel 3 van de Nachtegaalreeks, een serie monografieën, waarin telkens een Limburgse auteur of een Limburgs thema uitvoerig belicht wordt. Eerder verschenen in deze serie Deel 1, met als titel “Den duvel van de middig goof ós vriej”, over de Roermondse dichter Paul van der Goor, geschreven door Pim Thielen. Deel 2 heet “Gekheid, mer neet boete de schraom” over de carnavalsbuut in Limburg als literair verschijnsel, en is geschreven door Guus Urlings.

Elk deel van de Nachtegaalreeks bestaat uit een essay waarin de achtergronden van de behandelde auteur of het behandelde thema worden toegelicht én een bloemlezing uit het oeuvre of het thema. Het essay is in het Nederlands gesteld om de tekst ook begrijpelijk te houden voor lezers die het Limburgs niet machtig zijn. De bloemlezing bevat teksten in de originele Limburgse taal met een vertaling dan wel een toelichting in het Nederlands. Het doel van de reeks is de diversiteit en kwaliteit van literatuur in het Limburgs voor een groter publiek van lezers duidelijk te maken.

De Nachtegaalreeks sluit aan op het enkele jaren geleden verschenen standaardwerk “Geschiedenis van de literatuur in Limburg”. Hoewel de literatuur in het Limburgs structurele aandacht kreeg, bleef het aandeel ervan relatief bescheiden. De Nachtegaalreeks is mede opgezet om in die lacune te voorzien. De Nachtegaalreeks is een initiatief van Veldeke en LGOG en kwam tot stand met steun van de Raod veur ’t Limburgs.