Presentatie Platbook 23: De veer sezoene

Bundel van Limburgse dialectschrijvers onder redactie van Maurice Nijsten

Op vrijdag 26 juni 2020 is Platbook 23 gelanceerd. Het thema van dit 23e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘De veer sezoene’. Toen het thema werd gekozen had nog niemand van Corona gehoord, nu bepaalt het ons dagelijks leven. Ook de ruim 80 auteurs lieten zich niet alleen door het dagelijks leven van het jaar rond inspireren, maar ook corona stond bij sommigen centraal. Maar liefst 37 bijdragen haalden de uitgave. In verband met de pandemie is er geen openbare bijeenkomst met alle auteurs en genodigden gehouden, maar een kleine overhandiging van het eerste exemplaar bij het Huis voor de Kunsten Limburg.

De natuur in haar vele kleuren staat veelal centraal, maar ook de natuur als metafoor van het menselijk bestaan. Van natuurfilmer Maurice Nijsten ligt een dergelijke keuze natuurlijk voor de hand. Maurice Nijsten schreef zijn verantwoording en inleiding in het Nirbiks (Neerbeeks), waar hij opgroeide. Opvallend was opnieuw het grote aantal debutanten in deze bundel, mensen die voor het eerst in hun dialect schreven.

De auteurs

Platbook 23 bevat werk van Annie van Gansewinkel, Brigitte Notermans-Overmans, Colla Bemelmans, Loek van de Weijer, Lisa An Cuijpers-Rutjens, Guus Kitzen, John Hertogh, Jo van Es, Annie Tummers-Huppertz, Erwin Lennarts,  Luc de Rooy, Frans Hendriks, Har Sniekers, Mien Wijnhoven, Ton van Wegberg, Wiel Roeselers, Els Zeegers-Koelen, Ger Prickaerts, Jan Feijen, Marloes Lammers-Hoekstra, Marjo van Es, Carmen Nazarski, Sjra Vossen, Jan Titulaer, Maurice Hinzen, Pierre Hensels, Els Diederen, Mia Engels, Els Nieskens, Jean Paulssen, Tjeu Wetzeler, Phil Schaeken, Jan Verboogen, Paul Caquelein, Jan Nieling, Peter Kleuters, Pauline Bongers.

Over Platboek

Platbook is bedoeld voor Limburgse dialectschrijvers en –lezers. De bundels worden uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens een ander thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Redacteuren zijn mensen met affiniteit met het Limburgs, soms uit het politieke, soms uit het culturele veld.

Platbook 23 is evenals alle voorgaande nummers voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via de webshop van uitgeverij TIC.