Raad van Europa: Limburgs op alle niveaus van het onderwijs mogelijk maken

De Limbörgse Academie meldt naar aanleiding van het rapport van het Comité van Experts van de Raad van Europa dat Nederland de taalrechten voor het Limburgs in de wet moet opnemen en Limburgs in het onderwijs op alle niveaus, ook universitair, én in de media mogelijk dient te maken.

Dat en meer staat in het pas gepubliceerde periodieke rapport over de staat van het Limburgs van het Comité van Experts. Het rapport benoemt, met ongekende directheid, hoeveel Den Haag tekortschiet voor het Limburgs. U kunt de volledige tekst van het expert-rapport hier inzien. Dit rapport wordt doorgaans integraal overgenomen door de Raad van Europa.

Het rapport herhaalt ook dat Den Haag in permanent overleg moet treden met de sprekers van het Limburgs over de bescherming van de taal. Daarnaast geven de experts, voor de allereerste keer sinds de erkenning in 1997, een uitzonderlijk uitgebreide lijst met aanwijzingen om het Limburgs te beschermen. De Limbörgse Academie heeft sinds 2019 voor Limburgse taalrechten en al deze punten in haar NGO rapportages gepleit.

Overheid blijft in gebreke

De nationale overheid wordt verder opgeroepen om het gebruik van het Limburgs door de regionale omroep, bewustwording over het Limburgs en de Limburgse geschiedenis en cultuur, Limburgstalige plaatsnaamborden en het gebruik van de taal in het economische en sociale leven te regelen.

De Raad van Europa tikt de Nederlandse overheid op de vingers over hoezeer ze in gebreke blijft met betrekking tot het Limburgs. Het is nu aan de nationale en provinciale overheden én de Limburgse Eerste en Tweede Kamerleden om, zoals dit ook voor het Fries gebeurt, hierop actie te ondernemen. Aldus de Limbörgse Academie.