Rectificatie Jaarboek na een bericht uit Nieuw Zeeland

We krijgen niet alle dagen post uit Nieuw Zeeland maar nu dat zo is, gaat het ook nog om een correctie van iets dat in het recent verschenen Jaarboek van Veldeke staat. Lei Meisen (want die woont tegenwoordig in Nieuw Zeeland) schrijft ons dat er een geweldige fout is gemaakt in het artikel over de verkeerde spelling van woorden als um en un. Daarin wordt namelijk op pagina 56/57 beweerd dat het beeldje voor de winnaar van het OLS, d’n UM genaamd, bedacht en geschonken is door Lei Meisen zelf. Maar Lei Meisen weet wel beter. Hij schrijft:

“De UM is helemaal en enkel en alleen de verdienste van mijn toenmalige collega Alf Poell (die daarvoor ook door de OLS-federatie  onderscheiden is). Hij heeft zich gerealiseerd dat de schutters altijd zeiden: we hebben ‘m! Maar wat is dat dan, die ‘m. Als ze na het winnen van het OLS naar huis kwamen, hadden ze niets bij zich. Er was geen specifiek ereteken zoals een beker of wat dan ook om – net als bij veel sporten – in de lucht te steken als teken van de overwinning.

Daarop doordenkend heeft Alf de UM bedacht, heeft hij een kunstenaar gezocht om het verder uit te werken (Teun Rozenboom uit Maarland) en heeft dit voorgelegd aan de OLS-federatie. Wie het beeldje uiteindelijk betaald heeft weet ik niet, maar zo is het gegaan. In de schutterswereld is dit juichend ontvangen, nu konden de schutters eindelijk met een echte trofee naar huis. De UM wordt nu door de winnende schutterij het hele seizoen meegedragen bij elk optre3den en alle schuttersfeesten als teken van hun positie als OLS-winnaar.”

Waarvan acte en bij deze de rectificatie. Wij van Veldeke Limburg bieden – in het bijzonder namens de schrijver van het artikel Pierre Bakkes – aan Lei Meisen en vooral Alf Poell onze excuses aan voor de vergissing.