Rondje langs Veldeke: op bezoek bij Veldeke Venlo

Voorzitter Christine van Basten en secretaris Ron de Louw bezoeken de lokale Veldeke Kringen.

Op een warme donderdagavond in juni werden wij door het bestuur van Veldeke Venlo hartelijk ontvangen in café De Gaaspiep aan de Kleine Kerkstraat te Venlo. Een gezellig café waar de kring regelmatig bijelkaar komt en waar overal petten, hoeden en andere hoofdversierselen liggen en hangen.

Dat de kring Venlo met 190 leden en 150 donateurs, onder de bezielende leiding van voorzitter Henk Buskes, gezien mag worden als een gezonde loot aan de boom die Veldeke heet, wisten wij al. Maar, dat zij – naast een heerlijke kop koffie met vlaai – een professionele presentatie uit de hoge hoed toverden, daar verdienen zij een pluim op hun Veldeke hoed voor.

“Waat doon weej zoeë allemaol”

Henk en Henk, Martin, Bas, Diana, Wilma en de twee Wielen namen ons mee in hun verhaal “Waat doon weej zoeë allemaol”. Nou, heel veel. We noemen enkele voorbeelden:  jurering van de Faatse in d’n optoch, declamatiewedstriede Venlo, Blierick en Tegele, cursus Venloos laeze en schrieve, uitreiking van D’n Oeuvrepries, organisatie van de jaarlijkse vreejwilligersdaag, organisatie van De Slumste Venlonaer, voorstelling Op waeg nao Kersmis en redactievoering en productie van drie edities per jaar van De Kroedwis. Ook de website van Dialekvereiniging Veldeke Venlo is tip top in orde en zelfs voorzien van een online Venloos Waordebook.

Plezier met taal

Na de presentatie werd de koffie omgeruild voor een borrel en was er tijd voor een uitgebreide gedachtewisseling over het wel en wee van de vereniging en de toekomst van het Limburgs. Wat indruk heeft gemaakt is dat de kring Venlo echt van de dialekhoed en de rand weet. Mensen laten schitteren, plezier hebben met taal en met elkaar en vooral de bereidheid om kennis en kunde te delen met andere kringen staat in Venlo voorop.

Het faciliteren van ontmoetingen, kennisverbreding en -deling binnen Veldeke wordt als belangrijke taak gezien voor het bestuur van Veldeke Limburg. Tevens werd er een warm pleidooi gehouden voor het behoud en versterking van een wetenschappelijke onderzoek. Het wordt tijd dat de huidige bijzondere deeltijd leerstoel Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht, snel wordt omgezet in een reguliere, fulltime formatieplaats. Daar is een stevige investering op zijn plaats in de discussie over de toekomst van het Limburgse streektaalbeleid.

Samenwerking met onderwijs

Ook dient de samenwerking met andere onderwijsinstellingen in het Limburgse gezocht en geïntensiveerd te worden om onderzoek naar en onderwijs op het gebied van de lokale Limburgse dialecten te stimuleren en te verbeteren. Een andere constatering die de kring ons meegaf, was dat er veel spelers op de Venlose markt van het Limburgse dialect zijn, waardoor bijvoorbeeld basisscholen en andere publieke partijen door de bomen het bos niet meer zien en het kaf niet van het Veldeke koren kunnen onderscheiden.

Na een laatste drankje en het maken van een gevoelige plaat, vertrokken wij weer nao ‘t zuuje. Geïnspireerd door de mensen van Veldeke Venlo en weer wat Veldeke wijzer.

Nogmaals dank en petje af.
Christine van Basten-Boddin en Ron de Louw
Voorzitter en secretaris Veldeke Limburg
Juni 2018