Shortlist Sjiek Literatuurprijs bekend

Als onderdeel van Festival Sjiek dat op 27 januari a.s. wordt gehouden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond, is ook de Sjiek Literatuurprijs ingesteld. Het Taal- en Letterenplatform van de provincie Limburg, dat het festival organiseert, is van mening dat de rijkdom van de tweetaligheid van Limburg het best kan worden getoond in zijn tweetalige literatuur. Daarom was er vorig jaar een literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literair fictiewerk met Limburg als thema of achtergrond. De Sjiek Literatuurprijs gaat dit jaar daarom naar een in het Limburgs geschreven fictieboek. De jury bestaande uit ex-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes en cultuurredactrice Jolien Linssen van L1 hebben 13 ingezonden werken moeten beoordelen.

Drie werken zijn genomineerd en vormen de short list waaruit de winnaar wordt gekozen. Na het laatste juryberaad zal de uiteindelijke winnaar worden bepaald. De genomineerden zijn Lizette Colaris met ‘Mo’, een ‘Zittesje thriller’. Annie Tummers-Huppertz met haar poëziebundel in het Kerkraads ‘Ing mangel zonnesjtroale’ en Wim Heijmans met zijn verhalen- en poëziebundel ‘D’r jank van de tsiet’, ook in het Kerkraads.

Lizette Colaris

‘Mo’ gaat over menselijke verhoudingen, geweld en seks, Het is geen VVV-gids en gaat niet over bestaande figuren. Het is pure fictie met Sittardse elementen en spannend tot de laatste letter. Lizette Colaris stond verschillende keren in de Platbook-serie en leest regelmatig voor tijdens dialectmanifestaties. Ook bij Plat-eweg van L1 heeft zij regelmatig een column. Van haar boek maakte zij ook een Nederlandse vertaling én een luisterboekversie.

Annie Tummers-Huppertz

Annie Tummers-Huppertz schrijft misschien wel het meest traditioneel: ‘Ing mangel zonnesjtroale’ bevat gedichten in strakke vorm, bijna altijd op rijm, over alledaagse dingen, zeg maar de details van het leven en daaruit blijkt dat ze heel positief in het leven staat. Ze is lid van de dialectvereniging Kirchröadsjer Plat, leest regelmatig voor op dialectavonden. Ook zij heeft al enkele keren in de serie Platbook gepubliceerd.

Wim Heijmans

Wim Heijmans’ boek ‘D’r jank van de tsiet’ is een hybride roman. Proza wordt afgewisseld met poëzie. Hij doet dat in een geheel eigen stijl. Melancholie wordt afgewisseld met humor, fantasie met realiteit, opgewektheid met droefenis. D’r jank van de tsiet verscheen in de LiLiLi-reeks. Wim Heijmans publiceert veel en regelmatig op zijn eigen website, is heel actief op Facebook met gefilmde voorgedragen gedichten. Hij won eerder twee keer de Veldeke-literatuurprijs.

De Sjiek Literatuurprijs 2019 wordt op 27 januari a.s. tijdens het Festival Sjiek bekend gemaakt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Voor het gehele programma kijkt u op de website van het festival.