In Spanje, een reisverslag van de Limburgse literator Frans Erens

Frans Erens uit Schaesberg was rond 1900 een bekende literator die behoorde tot de stroming van de Tachtigers. Hij raakte bevriend met Jozef Israëls, de bekende schilder uit de Haagse School.  Samen met Jozef Israëls en diens zoon Isaäc ondernam Erens in 1894 een reis naar Spanje. Beide reizigers schreven hun eigen verslag van die reis. Dat van Israëls is al eerder uitgegeven en vertaald in het Engels en Duits. Maar het verslag van Frans Erens is nooit compleet gepubliceerd. De Stichting Os Moddersproak verzorgt nu een bijzondere uitgave waarin de twee reisverslagen worden samengebracht.

Het is Mei 1894. Jozef Israëls’ treurt in Den Haag om de dood van zijn vrouw Aleida. Frans Erens zit rond dezelfde tijd in Keulen in de put omdat zijn loopbaan in de advocatuur is mislukt, zijn dichtbundel slecht ontvangen en zijn verloving verbroken. Isaäc Israëls, de zoon van de schilder brengt de twee samen en neemt hen mee op reis naar Spanje. Vier weken vol avontuur, ontbering en verwondering volgen. Het wordt een louterende tocht.

Door de twee reisverslagen samen te voegen ontstaat een uniek, intiem dubbelportret van twee grote kunstenaars, door bezorger Jean Frins in een moderne spelling gezet en voorzien van een honderdtal annotaties. En de toegevoegde teksten van Erens over het boek van Israëls en reisgenoot Isaäc Israëls plaatsen deze reis in een nog breder perspectief.

Het boek heeft als titel “Jozef en Isaäc Israëls – In Spanje met Frans Erens” en vormt deel 24 in de literaire reeks van Os Moddersproak. De prijs is € 12,50 (exclusief verzendkosten) en kan besteld worden via dit adres.