‘t Groet Mestreechs Dictee

Het Centre Céramique opent op zondag 28 april om 10:30 uur haar deuren. Om 11:00 uur die dag gaat de 16e editie van het Groet Mestreechs Dictee, georganiseerd door Veldeke Krink Mestreech, van start.

Iedereen kan gratis deelnemen, zowel individueel of als groep van minimaal 3 personen (familie, vrienden, collega’s). De winnaar krijgt een plekje in de ere-galerij van het dictee. Net als andere jaren is er ook de mogelijkheid om ‘veur spek en boene’ mee te doen. Een perfecte oefening om het geschreven Maastrichts te leren. Deze deelnemers kunnen aan het dictee meedoen en mogen na afloop hun dictee zelf corrigeren.

Schrijver: Cécile Narinx

De in Maastricht geboren en getogen Cécile Narinx is dit jaar de schrijver van ’t Groet Mestreechs Dictee dat zondag 28 april 2018 plaatsvindt in het Centre Céramique. Narinx is mode-hoofdredacteur bij de Volkskrant en is dus gewend om in de pen te klimmen. Verder was ze in 2016 deelnemer aan het tv-programma ‘Wie is de Mol’ en was ze hoofdredacteur van diverse modebladen. Dat ze Maastrichtse is steekt ze niet onder stoelen of banken en ze bezoekt haar geboortestad graag om haar ‘moojerstaol’ te spreken. Cécile zal dan ook zelf aanwezig zijn om het dictee voor te lezen.

Intermezzo: Batteraof

Tussen het luisteren en schrijven kunnen de deelnemers aan het dictee in de pauze even ontspannen en worden ze getrakteerd op een optreden van Batteraof, een alter-ego van muzikant Mitchell Ritchi (28). Met duizenden volgers op Facebook is deze jonge muzikant uitgegroeid tot een Maastrichtse bekendheid. Batteraof zal de deelnemers vermaken met eigen geschreven Maastrichtse teksten op bestaande liedjes.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op ’t Groet Mestreechs Dictee kunnen deelnemers www.mestreechtertaol.nl raadplegen maar ook de Facebookpagina van Veldeke Krink Mestreech volgen. In de aanloop naar het dictee worden hierop wekelijks taalfilmpjes geplaatst met eenvoudige tips.

Inschrijven voor ‘t Groet Mestreechs Dictee kan via www.mestreechsdictee.nl