Thea van Thor wint Groet Mestreechs Dictee

Het Groet Mestreechs Dictee 2019 dat zondag 28 april werd gehouden in het Centre Céramique is met slechts   2 fouten gewonnen door Thea van Thor. De winnares schreef vorig jaar nog voor ‘spek en boene’ mee en durfde het dit jaar, met succes, aan om voor ‘het echt’ mee te doen. De Top-3 was sowieso een vrouwen-aangelegenheid want de nummers twee en drie in de uitslag waren Patricia Paulissen mèt 6 en Huguette van Dooren-Lahaye mèt 8 fouten. Van de deelnemende groepen scoorde net als vorig jaar ‘De sjeigelenden dictionair’ het beste. In totaal namen 75 personen deel aan het dictee, onder wie oud stadsprins Armand Peereboom.  Per persoon werden er gemiddeld 34 fouten in het dictee gemaakt.

Tant Nèske

De tekst van deze zestiende editie van ’t Groet Mestreechs Dictee werd dit jaar geschreven door de in Maastricht geboren en getogen Cécile Narinx. Cècile Narinx is mode-redacteur bij de Volkskrant en was eerder hoofdredacteur bij de tijdschriften Elle en Harper’s Bazaar. Zij is dus gewend om in de pen te klimmen. Zij was zelf aanwezig om het dictee voor te lezen. Het was te verwachten dat de mode een belangrijk thema in haar tekst zou zijn. Maar dat de overbekende ‘tant Nèske” (die van dat wit en zwart kalbeske) een hoofdrol zou spelen was toch een verrassing.

Instinkers

Al was het gemiddelde aantal fouten minder dan verleden jaar, de jury had toch zijn handen vol om alle fouten te corrigeren. Er zaten nog altijd een heleboel unne in de geschreven teksten van de deelnemers waar dat eigenlijk ‘ne had moeten zijn. En ook ut waar dat ’t moest zijn. Maar de meeste fouten zaten toch in een paar instinkers zoals bloodkrallekèttel (bloedkoralen collier), zije pyzjema’s (zijden pyama’s) en zjuwiele (juwelen). U kunt de volledige tekst van het dictee hier nalezen.

Voor spek en bonen

Naast de 65 fanatieke deelnemers, schreven dit jaar 10 enthousiaste personen het dictee voor ‘spek en bonen’ mee. Ze komen er voor uit het ‘Mestreechs’ niet zo goed te beheersen om mee te kunnen dingen naar de prijzen. Zij konden na afloop hun dictee zelf corrigeren aan de hand van de officiële dicteetekst. En om de moed erin te houden: de winnaar van dit jaar schreef verleden jaar nog voor spek en bonen mee.