Troeësbóch: Kerkraadse teksten voor begrafenissen en crematies

Toen vorig jaar dialectdichteres Marloes Lammers-Hoekstra bij de St LiLiLi het idee dropte om een boek te maken met Kerkraadse teksten voor gebruik bij begrafenissen, crematies of andere afscheidsdiensten, was de Stichting LiLiLi daarvoor meteen te porren. Maar het zou alleen realiseerbaar zijn als veel Kerkraadse schrijvers aan het project zouden willen meedoen én als er voldoende fondsen voor te vinden waren. Een mail naar de bekende auteurs leverde veel positieve reacties op en een aanvraag bij het Monuta Helpt fonds een cheque ter waarde van € 2.500,-, waarmee de basiskosten van de productie gedekt zouden kunnen worden.

Dus kregen alle bekende Kerkraadse schrijvers de vraag of ze aan de slag wilden gaan. Dat resulteerde in een berg aan gedichten, verhalen en spreuken. Vier Veldekepries winnaars deden mee: Yoep Offermans, Audrey Laven, Wim Heijmans en Paul Weelen, de bekende dichter Wiel Kusters leverde enkele bijdragen en John Paffen schreef niet alleen twee teksten, hij maakte ook tientallen tekeningen die voor het boek gebruikt mochten worden. Zelfs burgemeester Petra Dassen-Housen schreef een tekst. In totaal schreven 30 auteurs zo’n 70 teksten. Marloes Lammers-Hoekstra en Paul Weelen deden samen de redactie.

Het boek ligt inmiddels bij de drukker en zal op vrijdag 20 mei a.s. om 19.30 uur gepresenteerd worden in de aula van Schifferheide met de bijpassende koffie en vlaai. De Kerkraadse Monuta ambassadrice Mona Slob zal dan aan de penningmeester van de St LiLiLi Luiz Oliveira (die trouwens ook de vormgeving van het boek voor zijn rekening nam) de cheque overhandigen. Het eerste exemplaar van het boek gaat naar burgemeester Dassen-Housen.

Het boek zal in boekwinkels komen te liggen voor een prijs van € 16,90.

De Stichting LiLiLi zorgt sinds 25 jaar voor de ontwikkeling en verspreiding van Limburgstalige boeken. Dat resulteerde in romans, gedichtenbundels, liedtekstenbundels, stripboeken, prentenboeken, voorleesboeken en verhalenbundels in vrijwel alle Limburgse streektaalvarianten. ’t Troeësbóch is deel 85 in de reeks.