Vastelaovesbeelde in Limburg

Nieuwjaar is nauwelijks achter de rug en we kijken alweer vooruit naar Vastelaovend. Eind vorig jaar is een prachtig boek verschenen meet een compleet overzicht van alle beelden en carnavalsgerelateerde objecten die in Limburg in de open lucht te bewonderen zijn. Het is een monumentaal werk geworden met onderden foto’s en uitgebreide beschrijvingen, zowel in het Nederlands als in de plaatselijke dialecten, van alle beelden die de makers hebben kunnen vinden.

De makers, dat zijn Leon Hamans en Hans Simons die het initiatief hebben genomen om dit bijzondere boek samen te stellen. Het boek ‘Vastelaovesbeelde in Limburg, van de Mookerhei toet Eijsde’ bevat meer dan 220 carnavalsbeelden en vrijwel alle Limburgse dialecten. Het boek legt zo de schoonheid en de diversiteit van onze Limburgse cultuur, taal en kunst vast voor het nageslacht. Het is een culturele reisgids door de hele provincie.

Het boek is tot stand gekomen op basis van vrijwilligerswerk en dus geheel op non profitbasis. De initiatiefnemers hebben contact gezocht met betrokken plaatselijke carnavalsverenigingen in de hele provincie. Daarnaast hebben zij alle monumenten op foto vastgelegd. Op deze wijze is de juiste informatie ingezameld en zijn de teksten in het juiste plaatstelijk dialect aangeleverd. De initiatiefnemers danken alle betrokkenen voor hun bijdrage aan dit bijzondere boek, dat elke vastelaovesvierder in zijn boekenkast wil hebben staan.

Het boek ‘Vastelaovesbeelde in Limburg, van de Mookerhei toet Eijsde’ is voor € 33,00 te koop bij diverse boekhandels in de hele provincie. Kijk voor meer informatie op deze website.